Hoppa till huvudinnehåll

Pånyttfödd Faces tar ställning för asylsökande

- Vi grundade Faces efter kriget på Balkan för att visa att Finland är ett mångkulturellt land. Nu är det ändå något som alla vet. Alla tycker inte om det, men alla vet det. Därför kändes det som att Faces i sin gamla form inte behövdes, säger Börje Mattson, festivalchef.

Nu vill man istället ta ställning i frågan om asylsökande.

- Vi måste få människorna att se att det här är positivit och bra, speciellt när vi fått de nya flyktingarna. Det har varit otroligt negativ stämning runt det. Nu är Faces roll att få kulturerna att mötas och visa att det här är helt okej, säger Mattson.

Asylsökande frivilligarbetare

Festivalen Faces har nu flyttat från Billnäs skogar till Fiskars. Det betyder nya utmaningar men också nya möjligheter.

Intill festivalområdet finns nu ett område med fritt inträde och scener, en basar och ett område för barn. En stor del av det här har varit möjligt med hjälp av asylsökande frivilligarbetare.

- Det här har varit ytterst givande. De har jobbat som sjutton de här typerna och man har märkt att de har känt att wow! Vi kommer ut! Jag får göra något av mig själv och jag kan visa att jag kan något, säger Mattson.

Asylsökande uppträder också på festivalen.

- Vi har varit med om att skapa nya band tillsammans med dem. Vi hoppas att det blir en positiv kulturell upplevelse, säger Mattson.

Väcker känslor

Yasser Erhima från Irak har bott i Finland i elva månader och väntar på beslut om uppehållstillstånd. Han började som frivilligarbetare, men jobbar nu som parkeringsvakt på festivalen och är glad över att ha fått möjligheten.

- Jag vill använda den här möjligheten för att lära mig arbeta här. Jag hoppas att jag får uppehållstillstånd och får stanna här. Därför vill jag lära mig mer hela tiden och det här ger mig möjlighet till det, säger Erhima.

I fjol fick festivalen stå ut med vandalism. Bland annat hade festivalens skyltar sågats sönder med motorsåg. I år har allting gått lugnt tills vidare.

- Man har märkt att lite av luften gått ur den här ultrahögerattacken. Vi väntade oss nog att något kunde komma, men hittills har inget sådant hänt, säger Börje Mattson.