Hoppa till huvudinnehåll

Undervisar med robotar och legobitar

Jonny Björkström undervisar med lego
Jonny Björkström undervisar med lego. Jonny Björkström undervisar med lego Bild: Yle/Jonny Smeds undervisning

Jonny Björkström från Vasa har undervisat programmering och teknik med hjälp av robotar och lego snart i tio år. Han tycker det är bra att man infört programmering i den nya läroplanen.

I Jonny Björkströms arbetsrum som hans dotter brukar kalla för pappas lekrum kryllar det av legobitar och legorobotar. En av robotarna som Björkström byggt orkar bogsera närmare 30 kilogram, en kan lösa en rubiks kub på ungefär 20 sekunder och en annan kan styras med hjälp av en telefon. Lego och robotar är och har alltid varit en stor del av Björkströms liv.

- Min sambo brukar skämtsamt säga att det är okej så länge robotarna inte kommer in i sovrummet, säger Björkström, som bor i Hemstrand i Vasa.

Björkströms intresse för teknik, robotar och lego fick han redan som barn.

- Ända sedan jag var barn har jag tyckt om att bygga med lego. Jag har alltid drömt om att få arbeta med materialet, säger Björkström, som är utbildad lärare med biämnet science.

Undervisar med robotar

Sedan 2006 jobbar Björkström heltid med att bygga robotar av lego och att föreläsa runt hela Svenskfinland om hur vardagliga saker fungerar.

Det var i samband med studierna vid Åbo Akademi som han kom i kontakt med möjligheten att undervisa med klossarna.

- Vi blev kontaktade av ett projekt vars syfte var att försöka få barn och unga att bli mera intresserade av naturvetenskapliga ämnen i skolan. Jag hoppade på projektet och fick i uppdrag att bekanta mig med legoundervisnings produkter för att se om de gick att använda in undervisningen. På den vägen är det, säger Björkström.

Roboten kan köra på två hjul och styrs av en mobiltelefon
Björkström kan styra roboten med sin telefon. Roboten kan köra på två hjul och styrs av en mobiltelefon Bild: Yle/Jonny Smeds undervisning

Programmering i läroplan

När Björkström började undervisa med legobitar var det få som trodde att idén skulle lyckas. Programmering i grundskolan fanns inte på tapeten och de fanns de som avfärdade idén med att skolorna aldrig skulle ha tid med Björkström och hans klossar.

- Programmering har nu kommit in på den nya läroplanen, säger Björkström, som i höst är helt fullbokad av grundskolor.

Björkström välkomnar programmering i grundskolan eftersom programmering och teknik har blivit en så stor del av vardagen.

- Många använder datorer och surfplattor, men få vet hur maskinerna fungerar. Man brukar säga att om man inte vet hur ett program eller en apparat fungerar så är det som att leva i ett samhälle där man inte kan språket, säger Björkström.

Roboten orkar bogsera 30 kilogram
Roboten kan bogsera upp till 30 kilogram Roboten orkar bogsera 30 kilogram Bild: Yle/Jonny Smeds lego

Solpaneler och tävlingar

I Björkströms undervisning får eleverna bekanta sig med grunderna i teknik och programmering genom att bygga enkla maskiner med hjälp av legoklossar. Under workshopen som är 10 timmar är utmaningarna till en början enkla. Det gäller att få robotar att köra 1m framåt, sedan blir de svårare efter hand till exempel skall robotarna undvika att krocka med saker eller följa linjer på golvet. I slutet av kursen brukar barnen bygga robotar som de sen utmanar varandra med.

- Legot är bara medlet som används. Egentligen får barnen inte bygga så mycket som de kanske skulle vilja. Det är mera teknik och programmering som gäller. Barnen brukar tycka att det är jätteroligt bara de kommer i gång, säger Björkström

Jonny Björkström undervisar med lego
Jonny Björkström undervisar med lego Bild: Yle/Jonny Smeds lego

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten