Hoppa till huvudinnehåll

Petäjä-Sirén är mentalt starkare nu – vågar tro på medalj

Tuuli Petäjä-Sirén ler mot kameran.
Tuuli-Petäjä-Sirén är ute efter en ny OS-medalj. Tuuli Petäjä-Sirén ler mot kameran. Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press Tuuli Petäjä-Sirén,tuuli petäjä-siren

Tuuli Petäjä-Sirén har förberett sig bra inför OS-regattan i Rio de Janeiro. Hon har tagit hjälp av en mental tränare vilket gör att hon känner sig starkare och det ska leda till framgång.

Tuuli Petäjä-Sirén gör i Rio de Janeiro sitt tredje OS då RS:X-klassen startar sin regatta på måndag klockan 19.05 finländsk tid. I Peking slutade hon på tolfte plats och i London knep hon en silvermedalj.

– Visst hjälper det att jag varit med i OS tidigare men man måste ända tänka att det är helt vanligt regatta.

– Jag kan ju inte förbättra lika mycket den här gången som jag gjorde i London men jag känner att det här kommer att bli bra. Träningen har gått bra inför den här regattan, säger hon till Yle Sporten.

Viktigt att vara förberedd mentalt

Trots att Petäjä-Sirén vill se OS-regattan som en helt vanlig tävling så är den speciell. Och det gäller att vara förbered framför allt på den mentala sidan.

– Jag har jobbat med den mentala biten och haft en mental tränare under de tre senaste åren. Just nu känns det lugnt och jag tar ingen större stress. Inför OS i London hade jag också hjälp av en mental tränare men inte lika mycket som nu, säger hon.

– Jag våga prata om medalj i första hand och visst tävlar jag också för guld. Men det gäller att göra bra tävlingar och man kan inte ta ut något i förskott, säger hon.

Skip Instagram post

Många med i medaljkampen

Petäjä-Sirén tror att så många som upp till femton damer kan vara med och kämpa om medaljerna i Rios regatta.

– Det är en blandning av gamla rutinerade seglare och nya som kommit upp. Det är större fält som kan ta medalj nu än om man jämför med i London för fyra år sedan, säger hon.

I fredags blev Petäjä-Sirén den andra finländska kvinnan någonsin att bära Finlands fana under invigningen av ett sommar-OS. Det var ett hedersuppdrag som kändes stort.

– Det var en stor ära och jag var glad över att få den här uppgiften, säger hon.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport