Hoppa till huvudinnehåll

Ska du på resa? Gör en reseanmälan!

Resväskor på Vasa flygplats.
Resväskor på Vasa flygplats. Bild: Yle/Antti Kuusiniemi Baggage,resväskor,resenärer,Vasa flygplats

Många finländare låter bli att göra en reseanmälan då de ska ut på resa. Frågan aktualiseras ofta då det skett ett terrordåd. Om man finns på Utrikesministeriets lista får man besked per sms om någonting har skett i det land man befinner sig i

En reseanmälan är till stor nytta både för Utrikesministeriet och resenären själv.

- Då man befinner sig på platser där det rör sig stora mängder människor är det också viktigt att ha en uppfattning om vart man kan fly och var man kan söka skydd om det uppstår en överraskande fara, säger säkerhetschef Tommi Nyström vid säkerhetstjänsten Falck Global Assistance Finland.

De som finns på Utrikesministeriets lista får information till sina mobiler om det har inträffat någonting i det land de befinner sig i.

Antalet reseanmälningar har ökat

I år har ändå antalet reseanmälningar ökat markant.

Utrikesministeriet rekommenderar att särskilt de som reser till riskfyllda regioner, de som reser på egen hand och de som permanent flyttar utomlands gör en reseanmälan.

UM kan mer effektivt nå finländare i nöd- eller krissituationer om så många som möjligt gör reseanmälan.

Unga struntar ofta i reseanmälan

Iiris Strandman, som är ansvarig tjänsteman för kristeamet och resesäkerhet vid Utrikesministeriet, säger att folk ännu inte känner till reseanmälan så väl - trots att man vid ministeriet försökt göra kampanj för den.

I år har ändå antalet reseanmälningar ökat markant i jämförelse med tidigare år. Ifjol gjorde sammanlagt 50 000 personer reseanmälan. I år har lika många redan nu gjort en reseanmälan.

Strandman anser ändå att det är väldigt lite med tanke på att det görs miljontals resor per år.

- I synnerhet de unga verkar strunta i att göra reseanmälan. Många unga verkar tänka "Ingenting kan hända mig" - trots att vad som helst kan hända som man inte själv kan påverka, allt från naturkatastrofer till terrorattacker.

Många aktiverar sig först då något hänt

Händelser som terrordådet i Nice och militärkuppsförsöket i Turkiet leder till ett tillfälligt uppsving för reseanmälningarnas del, säger Iiris Strandman vid UM.

- Genast efter attackerna tiofaldigas besökarmängderna på UM:s webbplats. Många aktiverar sig först efter att något har hänt.

- Vid kortare resor, till exempel till Stockholm eller Tallinn, kan man avgöra själv om man vill göra en reseanmälan. Men det är alltid bättre att göra en reseanmälan för säkerhets skull än att låta bli.

I fall man glömmer att göra en reseanmälan går det ändå att få information andra vägar. Utrikesministeriet informerar om krissituationer också på sociala medier som Facebook och Twitter.

Uppgifterna överlåts inte

Att göra en reseanmälan innebär att man uppger sina personuppgifter, kontaktuppgifter som gäller under resan och uppgifter om resan till ministeriet i händelse av nödsituationer.

Reseanmälan kan göras på webben eller per textmeddelande.

De personliga uppgifter som ges i samband med att man gör reseanmälan överlåts aldrig till andra än de myndigheter som vidtar nödvändiga åtgärder.

Lagringen av uppgifter grundar sig på lagen om konsulära tjänster.

I fall man åker på en paketresa har researrangören information om ens resmål, men det kan ändå vara bra att skilt göra en reseanmälan till UM.

UM:s checklist för dig som ska på resa

1) Läs UM:s resemeddelande, där du hittar information om det allmänna säkerhetsläget på resmålet.

2) Gör en reseanmälan, i synnerhet i fall du reser på egen hand eller är på väg till ett riskfyllt område.

3) Det är viktigt att teckna en täckande reseförsäkring innan resan.

4) Se till att resedokumenten (pass och identitetskort) är i kraft.

(Artikeln uppdaterad 18.8.2017 med Tommi Nyströms kommentar.)