Hoppa till huvudinnehåll

Skärgårdsföretagare hjälper varandra

vy från förtaget i Kabböle
Turist & fritidstjänst B-L hyr bland annat ut den här vyn. vy från förtaget i Kabböle Bild: Yle/ AG Karlsson algots lykta

Skärgårdsföretagare i Östnyland presenterade sig på söndag för allmänheten. För småföretagare i skärgården och glesbygden är det viktigt att nätverka. Landets regering fick också en hälsning.

De första gästerna anländer efter lunchtid till Turist & fritidstjänst B-L i Kabböle i Lovisa. Företagaren Britt-Lis Henriksson-Sederholm tar glatt emot dem på lokal dialekt.

Ett antal företagare, hantverkare och konstnärer har valt att presentera sig som en del av föreningen Strandverk. Förhoppningen är att fler ska lära känna lokala företag och köpa en produkt, eller komma överens om att få något arbete gjort.

Företagande i skärgården är inte så enkelt. Man måste nätverka och vara mångsidig, berättar Henriksson-Sederholm.

- Man måste ha något på vintern också och det är det som är utmaningen för många skärgårdsföretagare.

Stöd behövs för företagare

Kabböle är beläget en god bit ut. Mitt i allt landar en havsörn en bit ifrån stället intervjun görs på. Henriksson-Sederholm ser den genast och uppmärksammar reportern.

i Kabböle
Det finns gott om saker att iaktta i skärgården. Havsörnar och fisk. i Kabböle Bild: Yle/ AG Karlsson britt-lis henriksson-sederholm

Tillbaka till själva ärendet. Problemen är långt de samma för företagare på olika håll i landet, speciellt på glesbygden.

Henriksson-Sederholm efterlyser stöd för hur man ska göra för att investera och anställa folk.

- Det finns ingen som berättar det åt en. Man måste själv ta reda på allt. Det är en sak som vår förening finns till för, att stödja varandra.

Hälsning till regeringen

Landets regering har uppgett sig vara företagarvänlig. Än har det varit tal om att underlätta när ett företag ska anställa, än om att minska på byråkratin.

Britt-Lis Henriksson-Sederholm funderar en stund, men svarar sedan bestämt på frågan om vad hon har för hälsning till regeringen.

- Mervärdesskatten för ensamföretagare. Den kunde vara lite mindre, för 24 procent är ganska mycket mervärdesskatt som du betalar för det du gör.

Och normtalkot... Har det blivit mindre pappersarbete för dig?

- Jag har en bokförare. Men nog är det ju mycket. Det har ju ingen betydelse om jag har en grupp här per sommar eller hundra grupper. Lika mycket byråkrati.