Hoppa till huvudinnehåll

Stärk ditt barns kroppsuppfattning

Barn i siluett
Ett barn måste få beröm och stöd i sina tankar om den egna kroppsuppfattningen. Barn i siluett Bild: Pixabay/Foundry barn (familjemedlemmar)

Barn lär sig tidigt att jämföra sig med varandra. Det kan lätt leda till att barnets självförtroende sätts på prov och det påverkar hur barnet uppfattar sig själv och sin kropp. Riikka Riihonen, specialiserad läkare inom barnpsykiatri på Väestöliitto, ger några god råd om hur vi kan lära våra barn att älska sig själva och sin kropp.

Ibland är det tufft att vara barn. Man märker kanske att ens bästa kompis på dagis kan vissla eller har pysslat jättefint påskpynt. I skolan kanske ens kompis är mycket duktigare på att till exempel simma eller räkna än man själv är. Barnet inser så småningom att det inte kan kalla sig ”bäst” på allt fler områden. Det leder ofta till att barnets självförtroende får sig en törn.

Det samma gäller barnets syn på den egna kroppen. Redan i lekåldern förstår barnet att det har en alldeles egen, individuell kropp. Barn jämför ofta till exempel sina händer, sitt hår eller sin navel med varandra. Speciellt det faktum att det finns två olika kön kan väcka förundran hos de små.

Barn i lekåldern känner ändå ofta stor tillit till att den kropp de har är bra precis som den är.

Svårt att älska sig själv ibland

Då barnen blir lite äldre kan de speciella drag man fått börja bli ett bekymmer. Grannflickan har kanske ett vackert lockigt hår, men själv upplever man att ens hår inte är lika fint.

Det kan vara svårt att lära sig att älska sig själv ifall man upplever att man är ”fel” på något sätt. Vissa barn har en klar bild av hur man borde se ut, och detta kan vara mycket ångestfyllt.

Är man då ett barn som sticker ut rent fysiskt, så kan världen där ute te sig mycket hård. Oavsett om man är tjock eller smal, lång eller kort, blek eller färgad kan alla få sin beskärda del av ifrågasättande av andra jämnåriga.

Speciellt tonåringars kroppsbild är bräcklig och under ständig förändring. Man kan utveckla en förvrängd kroppsbild och tycka att man är annorlunda än alla de andra. Det är till exempel vanligt att tonårsflickor uppfattar sig själva som överviktiga trots att det för alla andra inte finns några belägg för det.

En förvrängd kroppsuppfattning kan åsamka den unga mycket lidande och ibland behövs det hjälp från utomstående för att hantera situationen.

Flicka lyssnar på musik.
Tonåren är en turbulent tid. En förvrängd kroppsuppfattning drabbar tyvärr många unga. Flicka lyssnar på musik. Bild: Yle/ Tero Kyllönen hörseln,musik,unga vuxna,ungdomar,ensamhet,teknologi,Mobiltelefoner och -apparater,smarttelefoner,hörlurar,barn (familjemedlemmar)

Hur kan man då stöda sitt barns uppfattning om den egna kroppen?

1. Tala om för barnet hur underbar hen är. Beröm barnet för både vad det gör och för vad det är. Kom också ihåg att säga ärliga, uppmuntrande saker om barnets utseende. Om barnet till exempel har vackra ögon så säg det, eller berätta för barnet om det passar extra bra i en viss färg, eller beröm barnet för att det har så starka armar. Om barnet är jättelitet räcker det med att du talar om hur underbar och älskad hen är.

2. Ge ditt barn beröring enligt ålder.
Beröring lär barnet känna till sina egna fysiska ramar samtidigt som det ger barnet välbefinnande. Det är också ett sätt att ge barnet positiv feedback utan att behöva säga något. För ett litet barn signalerar kramar och en varm famn man accepterar barnet sådant som det är.

3. Respektera dig själv. Ett barn kan se hur bra eller värdefull du tycker att du själv är. Den kärlek du visar dig själv registreras av barnet som i sin tur försöker tycka att det är värdefullt. Om du klagar på dig själv och drar i dina extrakilon framför spegeln samtidigt som du grimaserar, upplever barnet att det är lika misslyckat som du tycker att du är. Träna således på att uppskatta dig själv och att vara ödmjuk mot dig själv, trots att det många gånger kan kännas svårt.

4. Ge utrymme för barnets tankar om den egna kroppen. Om barnet jämför sig med andra, kan ni tillsammans fundera på saken och tala högt om det. Berätta för barnet hur fint det är att vi alla är unika individer. Om barnet upplever att det är väldigt olikt alla andra, acceptera det som barnet säger men försök betona det goda med att vi alla är individer. ”Någon träffar säkert bollen bättre än du, men du har ju så starka ben och kan skrinna så fort”.

5. Förhåll dig naturligt till kroppslighet.
Vi behöver alla mat, sömn, dryck, motion, att gå på toaletten och att tvätta oss och hålla en god hygien. Var en god förebild genom att förhålla dig naturligt och positivt till detta. Berätta för barnet om kroppens funktioner och få barnet att märka att du tar hand om din egen kropp. Ifall du till exempel stretchar kan du tala om för barnet att du tar hand om dina muskler på det här sättet efter en lång dag på jobbet.

6. Hitta en motionsform som både du och ditt barn kan tycka är rolig. Tycker ni till exempel om att fara och simma eller att spela fotboll på gården? Då motion är avslappnande och fri från prestationer, genererar det glädje och välbefinnande. Samtidigt stärks uppfattningen om hur värdefull den egna kroppen är.

7. Beröm från båda föräldrarna stärker barnets självförtroende.

Text: Riikka Riihonen, specialiserad läkare inom barnpsykiatri, Väestöliitto.

Läs också

Familj

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP