Hoppa till huvudinnehåll

Unga saknar kunskap om fackförbund

Man jobbar framför sin dator.
Många unga saknar kunskap om fackförbund Man jobbar framför sin dator. Bild: Creative commons/Picjumbo hemmakontor

Enligt en enkät som Yle utfört verkar unga inte intresserade av att ansluta sig till fackföreningar. Enkäten visar att varannan ung under 25 år inte tillhör ett fack. En orsak tros vara att ungdomar inte ser nyttan av att gå med i ett förbund eftersom många jobbar på korta avtal i dag.

Ronny Norrgård som är huvudförtroendeman vid Mirka i Nykarleby säger att en del unga verkar sakna kunskap om vad fackförbundens uppgift är.

- Jag brukar själv fråga om de vet vad ett fackförbund är. Många är som ett frågetecken. De flesta vet att man får pengar om man blir arbetslös, säger Norrgård.

Norrgård säger att en av orsakerna till att yngre arbetstagare kan tveka inför att ansluta sig till ett fackförbund är attityder hemifrån.

- De har för lite information om vad facken har gjort och så blir det väl inte berättat så mycket om facken i skolorna, säger Norrgård.

Norrgård säger att de flesta som jobbar vid Mirka tillhör ett fackförbund.

Svårt att komma in på skolor

Anna-Lena Aspegren-Törnroos, som är fackligt engagerad i JHL, säger att det har blivit svårare för fackföreningar att besöka skolor för att berätta om verksamheten och det skydd som förbunden erbjuder sina medlemmar.

- Jag har hört av skolinformatörerna att det har blivit svårare att komma in. Från skolhåll verkar man prioritera vissa fackförbund framför andra, säger Aspegren-Törnroos

Hur lockar man unga att ansluta sig?

- Jag brukar säga om man får problem med semestrar eller avtal är det bra att vara med i ett fack. Min äldsta son blev nyligen permitterad. Han var glad över vara med i ett fack istället för att tvingas lyfta pengar från FPA, säger Aspegren-Törnroos.

Fackförbundet JHL:s logo.
Många JHL-medlemmar har korta avtal Fackförbundet JHL:s logo. Bild: Yle jhl

Korta avtal inget hinder

Många som tillhör JHL jobbar på korta avtal. Maria Holmstedt-Lehtinen som är huvudförtroendeman vid JHL i Jakobstad säger att korta avtal inte är ett hinder för att man ska kunna ansluta sig till ett förbund.

- Många har fel uppfattning om att man måste jobba ett halvt år innan man kan skriva in sig i facket. Det är helt fel. Om man skriver in sig första dagen så räknas allt till godo. När man har betalat sex månader så har man det juridiska skyddet i skick och har rätt till arbetslöshetsskydd, förutsatt att man jobbat 18 timmar per kalendervecka i ett halvt år, säger Maria Holmstedt-Lehtinen.

Holmstedt-Lehtinen tror att ungdomarnas okunskap om fackföreningar bottnar i dålig information och att det har varit för bra tider.

- Man borde ha kunskapen i ryggsäcken när man börjar stå på egna ben, säger Maria Holmstedt-Lehtinen.

Huvudförtroendeman Maria Holmstedt-Lehtinen, JHL 50
Maria Holmstedt-Lehtinen Huvudförtroendeman Maria Holmstedt-Lehtinen, JHL 50 Bild: Yle/ Kjell Vikman Österbotten,Jakobstad,jhl 50

Varierande kunskap

Kim Berg som är Tehy:s huvudförtroendeman vid Vasa centralsjukhus säger att situationen har förändrats under de senaste tio åren.

- Kunskap om fackföreningar bland de nyanställda på sjukhuset varierar väldigt mycket. Fortfarande finns det unga som är väldigt aktiva, men de flesta är nog inte så aktiva, säger Berg.

Berg säger att facken borde göra någon förändring för att få fler unga att ansluta sig.

- Världen förändras, arbetslivet förändras. Fackföreningarna borde uppdatera sina metoder och påverkningsmöjligheter, säger Berg.

Kim Berg, huvudförtroendeman på Vasa centralsjukhus
Kim Berg Kim Berg, huvudförtroendeman på Vasa centralsjukhus Bild: Yle/Sofi Nordmyr berg