Hoppa till huvudinnehåll

Utredare: Ljusen på födelsedagstårtan orsakade branden i Rouen

Den brandförstörda baren Au Cuba Libre i Rouen, Frankrike: krossade fönster, sotig utsida och fällda stolar.
Den brandförstörda baren Au Cuba Libre i Rouen, Frankrike: krossade fönster, sotig utsida och fällda stolar. Den brandförstörda baren Au Cuba Libre i Rouen, Frankrike: krossade fönster, sotig utsida och fällda stolar. Bild: EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON Rouen,cuba libre,Frankrike,eldsvådor

I Frankrike har utredningen av branden i baren i Rouen fortsatt. Enligt utredare ska den som burit på födelsedagstårtan halkat vilket lett till att ljusen på tårtan tänt eld på väggar och tak. Åtminstone 13 personer dog i branden natten till lördag.

Alla dödsoffer var mellan 16 till 25 år gamla.

Enligt borgmästare Yvon Robert har fem skadade redan kommit iväg från sjukhuset medan en allvarligt skadad kvinna får intensivvård i Paris.

Enligt poliskällor var det en före detta polis som hade sin födelsedagsfest i baren. Hen är en av de döda i branden.

– Någon kom ner för trapporna med en tårta som var dekorerad med ljus och halkade sedan i trapporna, säger områdets biträdande åklagare Laurent Labadie.

– Ljusen flög mot väggar och mot taket, som hade ljudisolering. Branden utbröt direkt och gas läckte också ut, säger Labadie.

Polystyren i taket orsakade giftgaser

Räddningsarbetarna var snabbt på plats med branden hade redan då spridit sig till hela baren som också fyllts av rökgas.

– Jag drack en drink på barens gatunivå då vi såg lågorna. Det var som att elden spridits med en eldkastare, allt hände så snabbt, säger ögonvittnet Stephanie.

Enligt polisen spred sig branden till polystyrenet som fanns i taket, vilket orsakade giftgaser som offren dog av. Polystyren är förbjudet i takkonstruktioner i Frankrike.

Utredarna undersöker nu om baren brutit mot säkerhetsbestämmelser. Förutom materialet på ljudisoleringen utreds också om baren hade tillräckligt med nödutgångar och handbrandsläckare.

Rouen i Frankrike
Rouen i Frankrike Bild: Yle Rouen,Frankrike,Paris,kartor

Läs också