Hoppa till huvudinnehåll

ABC i Eurodance: H som i Haddaway

Haddaway undrar fortfarande vad kärlek är?
Haddaway undrar fortfarande vad kärlek är. Haddaway undrar fortfarande vad kärlek är? Bild: Sven Mandel / CC-BY-SA-3.0 Eurodance,Haddaway,HADDAWAY - What is love

Frågan är om inte "What is love" är den 90-talsdanslåt som de flesta ändå minns? Nästa sommar firar Haddaways Eurodance-klassiker 25-årsjubileum.

Vem?

Nestor Alexander Haddaway har idag redan hunnit fylla 50 och bor i Österrike. Föddes i Trinidad & Tobago, men flyttade som nioåring till Washington DC. Flyttade år 1987 till Köln och hade lite ströjobb här och där innan han plötsligt ställde en fråga år 1992.

Vad?

”What is Love”. Framförallt det. På ett par år sålde genombrottssingeln 2,6 miljoner kopior och blev en öronsnäcka av rang (vilket den är fortfarande). Från hans första album med det sjukt finurliga namnet ”The Album” (1993) släpptes ytterligare två skapliga singelspår (och smörballaden ”I miss you”) innan det hela avmattades en aning för att småningom svalna helt.

Andra albumet ”The Drive” (1995) innehöll ännu ett hyggligt öppningsspår i ”Fly away”, men det skulle inte bli något massivt spann på Haddaways karriär. Men har har levt gott på sina hitsinglar från ”The Album”

Varför?

Framförallt för genomslagskraften i ”What is love” – låten är banalt enkel och upprepande men går fortfarande hem.

Listetta i 13 länder när det begav sig och en av relativt få eurodance-singlar som lyckades nå listframgång i USA.

I en intervju ifjol sade Haddaway att han haft lyriken snurrande i huvudet under en längre tid.

– När jag hörde musiken stod det klart att det här kan komma att bli en långkörare. Jag är oändligt glad över att låten blev av och den har givit mig mycket glädje till den grad att jag ännu gillar att uppträda med den, sade Haddaway till flavorwire.com.

Ännu en sista grej under rubriken ”Varför”.

Den frågan kan man också ställa sig efter att ha lyssnat på Tauskis finska cover-version från 2009.

Enligt Jukka:

Man kan inte nämna Haddaway utan att lyfta upp låten What is love. Låten har använts i otaliga filmer för att klargöra hur det kunde låta på en nattklubb under 90-talet.
Tragiskt att Haddaway släppt hela 6 album men det är tyvärr bara en låt som man kommer ihåg. Kämpa på Haddaway. Det kanske lossnar en till hit snart...

Enligt Antti:

Visst är "What is Love" det man främst tänker på när man funderar kring Haddaways bidrag till Eurodance-genren. Man kommer liksom inte förbi den, fast jag själv inte kan komma förbi det faktum att jag håller ”Rock my heart” som en bättre låt.

Vill man riktigt frossa i What is love-fenomenet kan man t.ex. kolla in plattan ”What is love – The Mixes” från 2013, ett dubbelalbum med 22 fantastiska versioner av samma låt.

Nyfiken på mera Eurodance?

ABC i Eurodance är ett radioprogram som sänds fyra lördagar i augusti 2016.
Som redaktörer fungerar Antti Koivukangas och Jukka Isojoki.

ABC i Eurodance, A till I, lördag 6 augusti kl. 20.00 – 21.00
ABC i Eurodance, J till R, lördag 13 augusti kl. 20.00 – 21.00
ABC i Eurodance, S till Å, lördag 20 augusti kl. 20.00 – 21.00
ABC i Eurodance, Ö som i önska, lördag 27 augusti kl. 20.00 – 23.00

Programmen hittas också på Yle Arenan i efterskott.