Hoppa till huvudinnehåll

Barösund Runt lockade både toppseglare och glada amatörer

Kappseglingen Barösund Runt.
Rutten på cirka 22 sjömil följde farleden runt Barösund och målgången skedde vid inloppet till Barösund. Kappseglingen Barösund Runt. Bild: Jukka-Pekka Kesseli barösund runt,Ingå Kommun,segelbåt,Kappsegling

Kappseglingen Barösund Runt lockade flera deltagare än arrangörerna hade väntat sig. Totalt 35 båtar, med allt från toppseglare till glada sjungande amatörer fanns på startlinjen på lördagen (6.8).

Det var den nygrundade segelföreningen West Nyland Yacht Club (WNYC) som stod värd för arrangemanget. Föreningens kommodor Magnus Vaenerberg är både nöjd och lite trött efter veckoslutets evenemang.

- Med tanke på att det var en helt ny kapptävling gick allting riktigt bra och feedbacken har varit positiv.

Efterfrågan finns

Arrangörerna hade hoppats att 20 båtar skulle ställa upp i tävlingen. Men på lördagen stod hela 35 båtar på startlinjen.

Det finns uppenbarligen en beställning på den här typens evenemang, tror Vaenerberg.

- Det har inte funnits helt liknande i tävlingar skärgården. Det kom folk från både Brändö och Hangö.

En rättvis och spännande tävling

Barösund Runt kördes enligt LYS-regeln med chasingstart i medvind. Det är alltså en allemansklass där alla båtar har ett jämförelsetal uträknat på tidigare statistik. Den långsammaste båten startar först och den snabbaste sist.

- Så tävlingen är väldigt rättvis, säger Vaenerberg. Det är också väldigt spännande då båtarna ska fånga varandra under tävlingens lopp. Man vet att den som kommer först i mål är vinnaren.

Kappseglingen Barösund Runt.
Totalt 35 båtar deltog i Barösund Runt. Kappseglingen Barösund Runt. Bild: Jukka-Pekka Kesseli barösund,Ingå Kommun,Västnyland,Kappsegling,segelbåt

Den snabbaste båten kom i mål inom den uträknade idealtiden på knappa fyra timmar. Med i tävlingen fanns både toppseglare från flera föreningar och en hel del glada amatörer.

- Vi hade till och med en sångarbåt med manssångare. Det var flera av dem som kappseglade för första gången och det gick jättefint.

Problem om för många vill vara med

I tävlingarna fanns också en familjeklass där fem båtar deltog. Segrarna råkade bli ett par som firade sin 30-års bröllopsdag.

Magnus Vaenerberg är väldigt nöjd med helgens tävlingar, men han vet inte riktigt hur det blir med dem nästa år.

- Just nu känns det som det var mycket jobb med tävlingen. Feedbacken är så god att detta nog borde fortsätta. Det enda jag är rädd för är att ryktet sprider sig för mycket och för många båtar kommer med.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland