Hoppa till huvudinnehåll

Donation ur Hilja och Volter Kilpis konstsamling till Åbo konstmuseum

Åbo konstmuseum
Åbo konstmuseum Bild: YLE Åboland konstmuseum,Åbo konstmuseum

Åbo konstmuseum har erhållit tolv konstverk som tidigare ägts av Hilja och Volter Kilpi. Det är parets barnbarn som donerat konstverken.

Verken skänktes till museet i Åbo i åminnelse av parets personhistoria. Hilja och Volter Kilpi, som en tid också bodde i Åbo, var födda i västra Finland. Författaren Volter Kilpi arbetade i nästan tjugo år som Åbo universitets första bibliotekarie.

Enligt museet ingick många av tidens namnkunniga finska konstnärer i parets bekantskapskrets. Donationen omfattar verk av kända konstnärer främst från början av 1900-talet. I donationen ingår fotografier tagna i makarnas hem, och på dem kan man också se en del av konstverken, meddelar museet.

Det viktigaste verket är Juho Rissanens stora målning Bandsömmerskor från år 1917. Enligt museet ingår dessutom balnd annat två verk av Marcus Collin i mörka tonerna samt koloristiska arbeten av Tyko Sallinen, Jalmari Ruokokoski och Yrjö Ollila.

Enligt museet utgår donationen ett utmärkt komplement till samlingen, där den finska konsten från början av 1900-talet har en viktig ställning.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland