Hoppa till huvudinnehåll

Du måste ha mod och självförtroende för att bli företagare

Otto Trapp och Matti Tarmio.
Otto Trapp och Matti Tarmio tror på sin affärsidé, och därför vågar de satsa fullt ut på den. Otto Trapp och Matti Tarmio. Bild: Privat matti tarmio

Det mesta du hör om Finlands ekonomi är att den är dålig. Ändå startas nya företag upp titt som tätt. Otto Trapp är en av dem som vågat satsa på sin affärsidé.

Startar du ett företag har du ett stort ansvar – gör du något fel kanske hela företaget lider. De flesta ekonominyheter handlar dessutom om uppsägningar, dåliga siffror och minskad köpkraft. Hur ska man då våga satsa? Vi frågar Otto Trapp, som tillsammans med sin kompis Matti Tarmio nyligen startat upp en marknadsplats för förrådsutrymmen i Åbo.

- Det är väl känslan av att få göra något själv, vara med och skapa det från början och se när arbetet bär frukt. Det är ett jättefint äventyr och man lär sig mycket på vägen, säger han.

Startup-mässor som Slush ger motivation för nya företag och visar att de kan lyckas.

Otto är inte speciellt oroad över hur det ska gå. Han tror på affärsidén och har ett bra självförtroende när det kommer till företaget.

- Man måste nog ha självförtroende och mod för att starta upp ett företag, men man får också mycket hjälp på vägen, både från bekanta och främlingar.

Den ekonomiska osäkerheten oroar inte Otto. Istället ger den honom ännu mer kämparglöd.

- Jag håller på att bli färdig från Åbo Akademi och arbetsmarknaden ser dålig ut, så då måste man väl själv göra något åt saken. Startup-mässor som Slush ger också motivation för nya företag och visar att de kan lyckas, säger han.

Mycket frustrerande pappersarbete

Otto tycker att det svåraste med att ha ett eget företag är byråkratin.

- Det är mycket pappersarbete och du måste ringa runt och få lov, företagsnummer, skattekort och sådana grejer. Och så är det också svårt för nya företag att anställa folk. Vi har inte anställt någon ännu men jag har hört att det är lättare att jobba ensam än att anställa.

Men är du ensam växer kanske inte företaget lika snabbt. Vill du ha ett snabbt växande företag gäller det att investera och få in mer människor som jobbar med det, tror Otto.

Mervärdesskatten förändras

Från och med nästa år förändras mervärdesskatten för småföretagare. Det här är ett av sätten staten försöker hjälpa företagen på.

- Avskaffande av byråkrati och olika hinder underlättar nog. Man får också jättemycket stöd från staten och kommunerna eftersom det finns organisationer som hjälper nya företag.

Under de fyra första månaderna i år grundades över 8000 nya företag i Finland. Hur skiljer man sig från mängden? Genom att hitta på en ny idé förstås - en idé som många har nytta av.

- Vår affärside går ut på att vem som helst med överloppsutrymme kan hyra ut det till någon som behöver det mer än de själva. På det sättet hittar vi förrådsutrymmen i stadskärnor där förrådsbehovet är som störst.

Som Airbnb, men för förrådsutrymmen alltså.

Du måste tro på idén

För att orka med företagarlivet måste du tro på din idé. Fastän du stöter på motgångar måste du bara gå framåt.

- Det kommer såklart också många positiva överraskningar som hjälper dig på vägen, men för att klara dig ska du vara glad, kreativ och redo att jobba dygnet runt.

Det är inte så att Otto sitter fastnaglad vid sitt skrivbord, men han funderar hela tiden på företaget och planerar vad han ska göra. Det tar upp en hel del tankekraft.

- Det är det sista jag tänker på när jag lägger mig och det första när jag stiger upp. Du måste bara orka, och det går ju lättare om du har en idé som du tror på.

Var ser du företaget om fem år?

- Vi ser oss som Nordens största förrådsdistributör. Det är dit vi vill komma, men man vet aldrig vad som händer, och det är också det fina i det här. Det kan komma överraskningar som man måste anpassa sig till.

Tre tips för nya företagare

1. Utveckla din idé.

- Fråga folk om de tycker idén är bra och skulle köpa den – kolla upp om det finns marknad. Finns det en marknad kan du till exempel göra som vi och ta hjälp av ett startup-accelerationsprogram. Det finns också andra lokala företagstjänster du kan ta hjälp av.

2. Bolla idéer

- Tillsammans med tjänsten du valt bestämmer du bland annat företagsform, tidtabell och kollar upp ifall det behövs en startpenning. Du bollar helt enkelt idéer med personer som gjort det här förr, och sedan startar du företaget.

3. Ett nytt tankesätt

- Startup-scenen går ut på att du först ska hitta idén och marknaden, och sedan startar du företaget. Den ålderdomliga idén är att du startar ett företag och investerar en massa i det, för att sedan kanske inse att det inte finns någon marknad. Så det är bättre att göra det andra vägen. Då är du på den säkra sidan, säger Otto.