Hoppa till huvudinnehåll

Fråga fritt: Varför finns det ingen parkering med utsiktsplats och kiosk vid Rävsundsbron?

Utsikten från Rävsunds bro över ett stilla vatten
Utsikten från bron på S:t Karins sida Utsikten från Rävsunds bro över ett stilla vatten Bild: Yle/Fredrik Häggman broar,utsiktsplatser,rävsundsbron

Genom Fråga fritt-tjänsten på Yle Åbolands webbplats kan du ställa en fråga - och vi letar reda på svaret. Den här gången gällde frågan varför ingen parkering med utrymme för utsiktsplats och kiosk har anlagts vid Rävsundsbron.

Skärgårdsvägen är kantad av vackra vyer och på de flesta håll har man tagit tillvara på möjligheten att erbjuda service åt de tilltagande turistströmmarna. Vid Rävsundsbron viner bilarna förbi, men för den som vill ta sig en titt på utsikten är det inte helt lätt att hitta en plats för bilen.

Markus Salminen på NTM-centralen i Egentliga Finland berättar att han inte visste att såna önskemål fanns.

- Det har aldrig framförts åt oss men givetvis är det fritt fram för företagare att öppna något vid bron om intresse finns. Bron är ju ganska nära till servicen både i Pargas och S:t Karins, så det finns troligtvis inte någon större efterfrågan. Terrängen runt bron är inte heller direkt lämplig för en parkeringsplats eftersom marken sluttar brant ner i havet, anser Salminen.

Rävsundsbron är uppförd på 1960-talet och en helt ny bro har diskuterats länge. Salminen har inte hört om att någon utsiktsplats eller plats för kiosk skulle vara med i de planer som finns för framtiden heller.

- På de ställen där vi planerar utsiktsplatser eller plats för företagare beror det på att någon visat intresse för det. Det finns ju flera broar i Åbolands skärgård så det kanske inte behövs fler ställen att pausa på.

Rävsundsbron i Pargas
Terrängen är olämplig för en parkeringsplats, anser Salminen Rävsundsbron i Pargas Bild: Yle/Fredrik Häggman utsiktsplats,broar

Matilda Åberg som jobbar på Pargas stads turismenhet välkomnar initiativrika företagare att själva ta tag i saken.

- Idén är spännande, vi tycker förstås alltid om när folk hittar på nya saker i skärgården. Men just vid Rävsundsbron är det mycket trafik och genomfart, så det kan vara därför ingen har tänkt på det tidigare.

Åberg tror ändå inte att enbart utsikten räcker som företagsidé.

- Det finns gott om fina vyer i skärgården, så ska man starta något behöver man en särskild nisch. Det är svårt att sia om hur långt efterfrågan räcker, men om man lyckas skapa en liten mikrodestination så kommer det säkert folk. Ju galnare desto bättre, avslutar Åberg.

Matilda åberg jobber med turism och sociala medier i Pargas
Matilda Åberg, arkivbild Matilda åberg jobber med turism och sociala medier i Pargas Bild: Yle/Johanna Ventus matilda åberg

Vad vill du veta om dina egna hemknutar?

Ställ en fråga och vi hjälper dig med svaret!

Av de frågor som kommer in till redaktionen väljer vi regelbundet ut tre som vi ordnar en omröstning kring. Efter det är det du som avgör vilken av dem vi ska ta itu med! Det gör du genom att på webben rösta på den fråga som intresserar dig mest.

Insamlingen av frågor har upphört. Om du har ett nyhetstips kan du var direkt i kontakt med Yle Åboland.