Hoppa till huvudinnehåll

Helsingforsbarn i finska skolor får läsa modersmålsinriktad svenska

Böcker och kritor framför en svart tavla med texten abc.
Böcker och kritor framför en svart tavla med texten abc. Bild: CC0/Krzysztof Puszczyński kritor

Från och med i höst kan elever i Helsingfors finska skolor läsa modersmålsinriktad svenska. Undervisningen sker i en skola i Kajsaniemi.

Det handlar om en eftermiddagsklubb dit barn från alla Helsingfors finska grundskolor, som hemma talar båda inhemska språken, får undervisning på svenska. De ska ta sig till lågstadieskolan Kaisaniemen ala-aste där undervisningen ordnas.

Nästa termin kommer Kaisaniemen ala-aste att utveckla möjligheten att läsa modersmålsinriktad svenska också på distans.

Jag är mycket förvånad och ganska besviken att det nu blir så att eleverna fysiskt ska färdas till Kaisaniemen ala-aste.― Mae Cedercreutz-Pesonen

Mae Cedercreutz-Pesonen är socialdemokratisk förtroendevald i Vanda, och har kämpat för att det ska gå att läsa modersmålsinriktad svenska i huvudstadsregionen. Hon är inte nöjd med att undervisningen ordnas som klubbverksamhet.

- Jag är mycket förvånad och ganska besviken att det nu blir så att eleverna fysiskt ska färdas till Kaisaniemen ala-aste. De ska komma från Nordsjö, och de ska komma från Drumsö efter skoltid. Tanken var att det här skulle ske under skoltid digitalt, säger Mae Cedercreutz-Pesonen.

Du är förtroendevald i Vanda, det här handlar nu om Helsingforsbarn. Vad kommer du att göra för att detta ska införas i Vanda också?

- Först ska det introduceras i någon stad och Helsingfors har ändå procentuellt en betydligt högre svenskspråkig befolkning än vad Vanda har. Därför är tanken att vi börjar i Helsingfors, och när man har fått igång det i Helsingfors så då kan man införa det i Esbo, Grankulla och Vanda småningom.

Det är första gången en finskspråkiga skola i Helsingfors ger tvåspråkiga barn chansen att få modersmålsundervisning i svenska. Elever i årskurserna 1-5 får delta i undervisningen. Skolan ordnar den frivilliga undervisningen efter skoltid, två timmar i veckan. Den ingår inte i den egentliga läsordningen.

Socialdemokraternas fullmäktigeledamot Thomas Wallgren lade i maj 2014 in en motion där han efterlyste modersmålsinriktad svenska i Helsingfors finskspråkiga skolor.

Läs mera:

Tvåspråkiga Lenni går i finsk skola - får noll stöd för svenskan

Johanna Nuorteva och hennes man har valt finskspråkigt dagis och skola för sina tvåspråkiga barn, för att de ligger närmast. Det betyder att barnen inte får något som helst stöd för sin svenska i skolan.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen