Hoppa till huvudinnehåll

Hindar får gärna jagas

Vitsvanshjort i högt gräs
Viltcentralen ser gärna att jägare skjuter fler hindar än bockar. Vitsvanshjort i högt gräs Bild: Robesus Inc. vitsvanshjort

Såväl älgstammen som vitsvanshjorten upplever ett uppsving. Nu uppmanas jägare att skjuta hindar för att minska på hjortstammen.

- Om vi säger att man skjuter 100 vitsvanshjortar på ett område, varav hälften är vuxendjur, ser vi gärna att åtminstone 25 av dessa är hindar, säger Jörgen Hermansson, t.f. jaktchef vid Viltcentralen i Egentliga Finland.

Viltcentralen är intresserad av att minska på ökningstakten bland hjortstammen, eller få ökningen att upphöra helt . Enligt Hermannson har uppmaningen gett goda resultat de senaste två åren.

- Det är avgörande att antalet hondjur hålls tillräckligt stor i avskjutningen.

Vargen bestämmer själv var den ska bo, säger Jörgen Hermansson på Viltcentralen.
Jörgen Hermansson. Vargen bestämmer själv var den ska bo, säger Jörgen Hermansson på Viltcentralen. Bild: Yle/Henrik Leppälä viltcentralen,varg,Vargjakt

Överlag har mindre klövvilt som rådjursstammen och hjortarna långsamt vuxit till sig i sydvästra Finland under en längre tid.

- Det beror på att vi har väldigt goda förhållanden för de här arterna i den här delen av landet. Här är vintrarna korta och landskapet mosaikartat.

Även älgen har vuxit till sig. Viltcentralen rapporterar att avskjutningen av älgar under fjolårets älgjakt ökade jämfört med hur det sett ut förr.

- Nu ser vi ju definitivt att vi är inne i en fas där älgstammen är på uppgång.

Vildsvin ska hållas nära noll

Jägare uppmuntras också att jaga vildsvin, som har en lång och liberal jakttid.

- Det är bara suggan med kultingar som är fredad, säger Hermansson.

Intresset för vildsvin har ökat i takt med att vildsvinsstammen vuxit till sig i Finland, och tillväxten råkat sammanfalla med att den afrikanska svinpesten härjat i Europa.

Vilande vildsvin.
Vildsvin. Vilande vildsvin. Bild: Yle/Roger Källman vildsvin

- Något enstaka djur har det funnits sedan 1960-talet. Nu ser vi en ökning från ett eller två till ett tiotal. Här finns ingen orsak att spara på vildsvinen. Vi ser gärna att vildsvinen hålls så nära noll som möjligt.

Hermansson påminner allmänheten att höra av sig till jaktvårdsföreningens verksamhetsledare ifall vildsvin syns till i städer eller byar.

Jaktsäsongen Inleddes 1.8. Jakten på ringduva börjar 10.8. Älg- och vitsvanshjortjakten påbörjas 24.9. Vildsvin får jagas 1.8.2016-31.7.2017.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland