Hoppa till huvudinnehåll

Lovisa efterlyser åter donationer för kvotflyktingar

Op vallgård personalen har gemensamma muggar, sept 2015
Kärl och möbler efterlyses. Op vallgård personalen har gemensamma muggar, sept 2015 Bild: Yle/Helena von Alfthan op vallgård

Lovisa stad förbereder sig för att ta emot ytterligare elva kvotflyktingar under hösten.

I vårvintras då stadens invandrartjänster efterlyste möbler, kärl och kläder överröstes de av donationer, och måste snart meddela att de inte har kapacitet att ta emot mera.

Eftersom elva nya kvotflyktingar förväntas anlända under hösten finns det åter några lägenheter som behöver möbleras.

Staden ska under året ta emot 36 flyktingar, 25 sudanesiska kvotflyktingar anlände i våras. Det är inte ännu klart varifrån de elva som anländer i höst kommer.

"Hittat sin plats"

- Fast den första gruppen på 25 inte ännu bott så värst länge i Lovisa så tycker jag att de bra har hittat sin plats i sin nya hemstad, säger flyktinghandledare Erna Piirola vid Lovisa stad. Barnen och ungdomarna har hittat hobbyer de gillar och nästa vecka börjar de i skolan.

Nästan hälften av de 25 sudaneserna är skolpliktiga och kommer att få förberedande undervisning i Harjurinteen koulu.

Insamlade möbler.
Mikael Holmström och Nina Bärlund tar emot donationerna på gamla busstationen. Insamlade möbler. Bild: Yle / Hanna Othman kläddonationer,Lovisa,donationer

För kvotflyktingarna som anländer i höst samlar invandrartjänsterna nu in sängar, matbord, stolar, soffor och hyllor samt lampor, kärl och sänglinnen. Sakerna ska vara hela och snygga.

Sakernas kan hämtas till de ungas arbetsverkstad i den gamla busstationen på adressen Mannerheimgatan 14. Kontakta först arbetshandledare Nina Bärlund, telefon 045 773 193 54, om det är frågan om större saker.

Donationerna tas emot den 15 till 26 augusti från klockan 8 till 16.