Hoppa till huvudinnehåll

OS-klockan dag 3: Håll koll på det här

Kvinnlig tävlingsseglare i full färd med sin jolle.
Tuula Tenkanen är ett av Finlands främsta medaljhopp då hon inleder sina seglatser idag. Kvinnlig tävlingsseglare i full färd med sin jolle. Bild: All over press. Tuula Tenkanen,olympiska spelen,segling

Det tävlas i 22 grenar, guldmedaljerna som ska delas ut är 14 stycken och finländarna som visar upp sig i Rio den här måndagen är sju till antalet.

Där grundkoordinaterna för OS-dag nummer 3. Här följer klockslagen det gäller att ha koll på.

Klockan 15.30

Ett drygt halvdussin finländare är alltså i aktion under dagen som kommer, men i bara en av dom blåvita grenarna delas det ut medaljer efter dagens insatser. Den enda lilla medaljchansen för finländsk del har därför skytten Vesa Törnroos.

Och en helt befängd förhoppning är det faktiskt inte. När herrarnas kval i trap hunnit drygt halvvägs, 75 av 125 skott, är Törnroos tia. Men med 50 lerduvor kvar att pricka ner är han bara två träffar från att vara en av de sex som får fortsätta tävla om medaljer.

Klockan 15.39

inleder Taru Kuoppa sin match i den första omgången i bågskytte. För motståndet står San Yu Htwen från Myanmar, en ny bekantskap för Kuoppa.

Bågskyttetävlingen handlar hela vägen om att vinna eller försvinna. Förloraren slås ut, vinner däremot Kuoppa i första omgången är det dags för nästa duell redan klockan 16.05.

Klockan 18.24

ger sig Elmo Jankari ut i terrängdelen i fälttävlan. Efter dressyrmomentet finns Jankari på 37:e plats.

Klockan 19.05

startar OS-seglingarna. I klasserna som är först ut finns laser med Kaarle Tapper, RS:X med Tuuli Petäjä-Sirén och laser radial med Tuula Tenkanen. Framför allt Tenkanens start ska bli intressant att följa, ett klart medaljhopp.

Klockan 19.56

hoppar Tanja Kylliäinen i bassängen i försöken på 200 meter medley. Kylläinen har den 38:e bästa statistiktiden av de 40 damer som deltar så avancemang är utopistiskt att tro på, men den i USA uppväxta Kylliäinen är i form vilket visades av hennes finländska rekord på 400 meter medley häromdagen.

Klockan 22.00

startar herrarnas prestigefyllda lagfinal i gymnastik. Japan och Kina är favoriter, men också Storbritannien, USA och Ryssland är med i en tajt medaljkamp.

Klockan 01.00

är det dags för USA:s basketherrar att ta nästa storseger, mot Venezuela. Jänkarna imponerade när laget under ledning av Kevin Durant mosade Kina i den den första matchen. Samma klockslag spelas också den första OS-finalen i rugby sen 1924. Det handlar om damernas turnering där Australien, Nya Zeeland, Storbritannien och Kanada har guldchansen kvar inför sista dagen.

Klockan 04.30

kommer nästa nordiska medaljchans i finalpasset i simning. Då avgörs finalen på 100 meter ryggsim för damer med danskan Mie Nielsen som en klar medaljkandidat.

Läs också