Hoppa till huvudinnehåll

SUP-paddlarna på Borgå å har ökat

Borgå stads turistrådgivare Anna Vasilyeva, Jenni Roininen och Tero Väisänen
Borgå stads turistrådgivare Anna Vasilyeva, Jenni Roininen och Tero Väisänen. Borgå stads turistrådgivare Anna Vasilyeva, Jenni Roininen och Tero Väisänen Bild: Yle/Stefan Härus Östnyland (tidning),Borgå,Suppa,surfing,tero väisänen

Under sommaren kan man uppleva Borgå både från cykelsadeln och från ett SUP-bräde på Borgå å.

SUP - Stand up paddling eller stående paddling - slog igenom för några år sedan och blev genast populärt. Det är en variant av surfing, där surfaren stående på ett surfbräde använder sig av en paddel för att ta sig fram på vattnet.

- Efterfrågan har varit rätt stor. I juni var det lite trögt men nu har uthyrningen kommit riktigt bra i gång, säger Borgå stads turist- och marknadsföringschef Sari Myllynen.

Enligt Myllynen var situationen den samma för ett år sedan. Försommaren gick trögt, men i juli tog uthyrningen av brädor fart.

- De facto har uthyrningen fördubblats i juli om vi jämför med motsvarande tid i fjol, säger turistrådgivare Tero Väisänen.

SUP:are (stand up surfare) på Borgå å
SUP-paddling på Borgå å ger nya perspektiv. SUP:are (stand up surfare) på Borgå å Bild: Yle/Fredrika Sundén fsbilder

Annat perspektiv

Att hyra SUP-bräden har varit populärt både bland stadsbor och turister. Också många företag har satsat på sin personal och hyrt brädor för en stunds rekreation på Borgå å.

- Man kan nog säga att det är företagen som dominerar nu, säger Väisänen.

Enda nackdelen med SUP är att man inte får paddla söderut. Orsaken är förstås båttrafiken. Å andra sidan är vyerna vackrare norröver med Gamla stan, Borgbacken och den gröna ådalen vid Magnusborg och Strömsberg.

- Det finns cirka 15 SUP-brädor, så det går bra för också rätt stora sällskap att ta sig en tur på Borgå å för att se på Gamla stan ur ett annat perspektiv, säger Väisänen.

SUP-brädorna kan hyras i Borgå stads turistinformation under Mannerheimgatans bro invid tegelmagasinet.