Hoppa till huvudinnehåll

Tynkkynen misstänks för hets mot folkgrupp

Sebastian Tynkkynen, ordförande för Sannfinländarnas ungdomsförbund.
Sebastian Tynkkynen, ordförande för Sannfinländarnas ungdomsförbund. Sebastian Tynkkynen, ordförande för Sannfinländarnas ungdomsförbund. Bild: @Petteri Paalasmaa/All Over Press Sebastian Tynkkynen,Sannfinländarna,sannfinländarnas ungdomsförbund

Sannfinländarnas ungdomsförbunds ordförande Sebastian Tynkkynen misstänks för hets mot folkgrupp. Enligt Uleåborgspolisen rör det sig om flera olika inlägg som Tynkkynen publicerat på Facebook.

Polisen i Uleåborg har inlett en förundersökning om Tynkkynens Facebook-skriverier.

Utredningsledaren, kriminalöverkommissarie Tapani Tasanto vid Uleåborgspolisen, berättar att enligt personen som lämnat in begäran om polisutredning har Tynkkynen spridit falska och hatiska attityder om den muslimska befolkningen i vårt land, som sätter dem i en icke människovärdig position.

Det handlar om ett tiotal sidor av Tynkkynens skriverier.

- Personen som lämnade in utredningsbegäran har kopierat texterna och skrivit ut dem. Det verkar som om texterna, åtminstone till en viss del, är inlägg från Facebook.

Tasanto läser högt ur sina papper:

- Bland annat så här skriver personen som begärt en utredning: Tynkkynens skriverier är inte bara rasistiska, diskriminerande och osakliga utan också tydligt riktade mot vissa folkgrupper.

Bestrider anklagelserna

Tynkkynen väckte stor uppståndelse för några veckor sedan då han i ett inlägg på Facebook gick till angrepp mot muslimer i Finland och krävde att de utvisas från landet.

Tynkkynen själv bestrider anklagelserna. Han anser sig inte ha gjort sig skyldig till hets mot folkgrupp, istället beskyller han medierna för att ha förvrängt hans uttalanden.

- Jag har krävt att alla uppehållstillstånd omprövas och att "avvisningsautomaten" dras igång med full fart. Alla människor som inte, enligt de nya direktiven, har rätt till uppehållstillstånd borde omedelbart avvisas till sina hemländer, säger Tynkkynen till Yle.

Begäran om polisutredningen lämnades in i slutet av juli men berör också flera av Tynkkynens tidigare inlägg.

Förundersökningen är ännu i startgroparna och åklagaren har ännu inte kopplats in.

Ville slopa brottsrubriceringen

Sannfinländarnas ungdomsförbund, med ordförande Tynkkynen i spetsen, föreslog i juli att paragrafen om hets mot folkgrupp helt skulle strykas från strafflagen. Alltså samma brott som Tynkkynen själv nu utreds för.

Ungdomsförbundet motiverade sitt förslag med att det skulle bli lättare att framföra kritik, mot till exempel religiösa minoriteter, utan att avskräckas av rättsliga påföljder.

- Genom att ändra lagen vill vi göra det möjligt att försvara västerländska värderingar utan att genast hotas av böter eller fängelse, sade Tynkkynen i juli.

Artikeln uppdaterades 8.8.2016 klockan 14:00 med kommentar av Tapani Tasanto vid Uleåborgspolisen och klockan 14.53 med kommentar av Sebastian Tynkkynen.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes