Hoppa till huvudinnehåll

WWF: Jordens resurser förbrukade

Dessa jordgubbsbuskar ska ge mogna jordgubbar under nästa vecka.
Dessa jordgubbsbuskar ska ge mogna jordgubbar under nästa vecka. Bild: Yle/Patrick Stenbacka jordgubbsplanta

Från och med i dag lever världen i ekologisk skuld. Vi har nu använt upp den mängd naturresurser som jorden klarar av att producera på ett år, meddelar Världsnaturfonden WWF.

Den ekologiska skuldens dag – på engelska Earth Overshoot Day – kommer tidigare och tidigare för varje år som går.

Det är forskningsinstitutet Global Footprint Networks som räknar ut hur långt de förnybara naturresurserna räcker i förhållande till vår konsumtion och livsstil.

Vi har levt över resurserna ända sedan år 1970. I år är naturresurserna slut redan nu i augusti.

För att klara av vår konsumtion och de växthusgaser som vi orsakar skulle vi egentligen behöva mer än ett halvt jordklot extra.

Mindre kött, mera grönsaker

Finländare konsumerar också mer än genomsnittet och om alla levde som i Finland skulle det behövas mer än tre jordklot. Finländarna hade förbrukat sin andel av jordens resurser redan i april.

WWF:s generalsekreterare i Finland, Liisa Rohweder, tycker att utvecklingen är mycket illa. Det är inte bara industrier och fordon som slukar resurser och orsakar utsläpp, också privatpersoner kan minska sina ekologiska fotavtryck.

– Nu ska vi förändra den här trenden. För det första kan företag göra mycket för att producera mera hållbart, men var och en av oss kan också göra något. Till exempel borde vi äta mindre kött, mera grönsaker och miljövänlig fisk, säger Rohweder.