Hoppa till huvudinnehåll

ABC i Eurodance: I som i Ice MC

Ian Campbell, a.k.a. Ice MC.
Ian Campbell, a.k.a. Ice MC. Bild: John Yates CC SA Eurodance,Ian Campbell

Med utgångspunkt i Italien och underbara Alexia som bidragande sångröst lyckades den på Jamaica födde rapparen Ian "Ice MC" Campbell få en kontinent med på noterna.

Vem?

Han föddes i England till jamaikanska föräldrar, den gode Ian Campbell som idag hunnit bli 51 år gammal. Magin uppstod när han i Italien stötte på låtskrivaren och producenten Roberto Zanetti.

Vad?

De första skivorna "Cinema" (1990) och "My world" (1991) är en märklig hiphoppig Italo-sörja, men när han 1994 gav ut plattan "Ice'n'Green" tog karriären fart. Singelspåren "Take away the colour", "Think about the way" och "It's a rainy day" hade en helt annan ljudvärld och framförallt en fantastisk vokalist i form av Alexia.

Efter succén med den tredje plattan planade det hela ut, men tio år senare var Ian Campbell tillbaka som artisten Campbell I.C. och gjorde ett nytt (hopplöst) försök.

Varför?

Det uppstod en kort period av magi när Alexia och Ian Campbell i Zanettis regi fann varandra. Speciellt "Think about the way" är en genreklassiker för alla vänner av Eurodance.

Enligt Jukka:

Det bästa med Ice MC? Bom digi digi digi bom digi bam!

Enligt Antti:

"Think about the way" är helt enkelt underbar och den blev i mina öron ännu bättre när Arash och Sean Paul tog tag i orginalet år 2012. "She makes me go" har fått mig att orka löpa vidare på otaliga löprundor.

Nyfiken på mera Eurodance?

ABC i Eurodance är ett radioprogram som sänds fyra lördagar i augusti 2016.
Som redaktörer fungerar Antti Koivukangas och Jukka Isojoki.

ABC i Eurodance, A till I, lördag 6 augusti kl. 20.00 – 21.00
ABC i Eurodance, J till R, lördag 13 augusti kl. 20.00 – 21.00
ABC i Eurodance, S till Å, lördag 20 augusti kl. 20.00 – 21.00
ABC i Eurodance, Ö som i önska, lördag 27 augusti kl. 20.00 – 23.00

Programmen hittas också på Yle Arenan i efterskott.