Hoppa till huvudinnehåll

Bland mögliga ballonger och korvskinnsklänningar - nätköp från Kina lockar

Person handlar på nätet.
Person handlar på nätet. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press näthandel,nätbutiker

Sanni Salo och Jenny Talosaari köper ofta varor via nätaffärer i Kina. Salo och Talosaari lockas av de billiga priserna, men får finna sig i att paketet inte alltid innehåller det de beställt.

- Enligt nätsidan skulle klänningen glittra, men den ser inte alls ut som på bild. Klänningen har en jätteöppen rygg och påminner om ett korvskinn. Den skulle inte se bra ut på någon, säger Sanni Salo och håller fram en klänning med gyllene paljetter.

Salobon Salo uppskattar att hon beställer varor från Kina varannan dag och ögnar igenom nätaffärernas utbud nästan dagligen.

- Jag behöver inte oroa mig att personen jag möter på gatan bär samma kläder om jag köper lite annorlunda plagg. Sminket köper jag för att det är billigare. De må vara av sämre kvalitet, men jag får 30 varor för samma pris som en sminkdosa här i Finland, förklarar Salo.

Sanni Salo använder smink.
Sanni Salo störs inte av sminkprodukternas små skavanker. Sanni Salo använder smink. Bild: Yle/Olga Pihlman sanni salo

Salo vill inte tänka på varför varorna är billiga.

- Vissa talar om barnarbetskraft, men det vill jag inte tänka på. Jag är ändå inte den enda finländaren som beställer prylar från Kina. Förstås är det tråkigt om man använder sig av barnarbetskraft. Men det är väl inte givet att just de saker jag beställt har framställts med barnarbetskraft. Det går aldrig att veta, säger Salo

Största delen av varorna Sanni Salo beställt från Kina håller måttet.

Två askar med lösögonfransar.
Senaste gången råkade ett av Sanni Salos paket innehålla två obeställda askar med lösögonfransar. Två askar med lösögonfransar. Bild: Yle/Olga Pihlman Lösögonfransar

Småfel och långa väntetider

Jenny Talosaari är bosatt i Raumo. Även hon anser att de låga priserna är alltför lockande, men hon är alltid nervös efter att hon gjort en beställning.

- När det finns en miljon försäljare vet man aldrig om man råkat på en som inte har rent mjöl i påsen. Kanske produkten inte kommer överhuvudtaget, eller så blir det något helt annat än det man beställt.

Jenny Talonsaari.
Jenny Talonsaari. Jenny Talonsaari. Bild: Yle/Olga Pihlman jenni talonsaari

Hittills har Talosaari fått allting hon beställt, men ibland har det tagit flera månader förrän paketet nått henne.

Undantagsvis har paketet varit en total flopp. Talosaari minns en gång då hon beställde ballonger till barnen. När hon öppnade paketet visade det sig att ballongerna var mögliga.

Originaltext på finska. Yle/Olga Pihlman

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland