Hoppa till huvudinnehåll

Deng Wei slog världsrekord – Vuohijoki tia och nära personbästa i OS-debuten

Tyngdlyftaren Anni Vuohijoki var ute efter att slå sitt personliga rekord på 197 kg i sin OS-debut. Hon missade ändå i sitt sista försök i stöt och stannande på 192 kg. Förhandsfavoriten Deng Wei vann överlägset på världsrekordet 262 kg.

Finland fick en nationsplats i damernas tyngdlyftning i OS efter att internationella tyngdlyftningsförbundet tidigare i sommar stängt av flera länder för dopningsbrott.

Biljetten gick till Anni Vuohijoki och på tisdagen gjorde hon OS-debut i 63-kilosklassen.

Hon inledde tävlingen med att klara ingångsvikten 85 kg i ryck. Det blev också hennes enda godkända resultat efter två misslyckade försök på 88 och 89 kg.

I stöt hade Vuohijoki det lättare och klarade både 104 och 107 kg utan större problem.

I sitt sista försök satsade hon allt på ett kort för att slå nytt personligt rekord. Hon begärde upp 113 kg på stången men misslyckades.

Vuohijoki stannade på 192 kg och det räckte till en fjärde plats i B-gruppen. 28-åringen var slutligen tia i tävlingen.

– Västerländska tyngdlyftare har ofta sina bästa år i 33-35-årsåldern, vilket säkerligen beror på att de förbereder sig på annorlunda sätt inför tävlingar, konstaterade Vuohijoki enligt MTV.

OS-guld till Kina

Deng Wei från Kina vann guldet med det nya världsrekordet 262 kg. 23-åringen noterades för 115 kg i ryck och 147 kg i stöt.

Den tidigare världsrekordhållaren Lin Tzu-chi som på förhand betraktades tillhöra förhandsfavoriterna ställde inte upp i tävlingen. Hennes tidigare världsrekord var 261 kg.

Resultat:

1. Deng Wei (Kina) 262 kg
2. Choe Hyo Sim (Sydkorea) 248 kg
3. Karina Goricheva (Kazakstan) 243 kg
---
10. Anni Vuohijoki (Finland) 192 kg