Hoppa till huvudinnehåll

Franskt kärnkraftsbygge i motvind i Storbritannien

Förberedelser inför bygget av Hinkley Point C
Föreberedelser inför byggandet av Hinkley Point C Förberedelser inför bygget av Hinkley Point C Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press storbrittanien,kärnkraftverk

Storbritanniens första nya kärnkraftverk på över tjugo år fick tummen ner av den nya premiärministern Theresa May. Den omstridda Hinkley Point C- anläggningen skulle byggas med samma teknik som har använts vid det försenade kärnkraftsbygget Olkiluoto 3 i Euraåminne.

Att de brittiska planerna läggs på is har också fått Kina att reagera.

Maktskiftet i Storbritannien tycks innebära en ny syn på landets energipolitik. För tre år sedan slöt den dåvarande regeringen ett avtal med den till stora delar statsägda franska kärnkraftsjätten EDF om att britterna skulle få sitt första nya kärnkraftverk sedan 1995.

May stoppade sin föregångare Camerons kärnkraftsplaner
Theresa May omprövar brittisk energipolitik May stoppade sin föregångare Camerons kärnkraftsplaner Bild: EPA/Andy Rain Theresa May,Storbritannien,Förenade kungarikets premiärminister

Kina står för en tredjedel av kostnaderna

Hinkley Point C skulle byggas i Somerset, bredvid två andra redan existerande kärnkraftverk på den sydvästliga kustremsan. Den nya anläggningen beräknades kosta drygt 21 miljarder euro, och en tredjedel av projektet skulle finansieras av Kina, som i gengäld skulle få tillstånd att senare bygga ytterligare ett kärnkraftverk i östra England.

Kärnkraftsplanerna hyllades av företag och av de inblandade regeringarna, och man förklarade högtidligt att ny gyllene tid hade inletts i samarbetet mellan Storbritannien och Kina.

Omprövningen kan skada flera relationer

Nu varnar Kina via sin ambassadör att relationerna befinner sig i ett ”historiskt kritiskt ögonblick”och att man måste värna om ett ömsesidigt förtroende. Det spekuleras nämligen i att den nya premiärministern Theresa May stoppade projektet uttryckligen på grund av Kinas roll som investerare i känslig brittiska infrastruktur .

Men också förhållandet till Frankrike kan få en törn, i en tid då britterna skulle behöva fransk goodwill då man ska förhandla om utträdet ur EU.

Turbinhallen vid Hinkley B
Turbinhallen vid den äldre Hinkley B-anläggningen Turbinhallen vid Hinkley B Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press kärnkraftverk,Storbritannien

Föråldrat med kärnkraft menar andra

Men Mays beslut får också stöd. Tidningen Economist citerar forskare som menar att Hinkley C –projektet bygger på föråldrad teknik som inte kommer att motsvara britternas energibehov i framtiden. Dessutom är uträkningarna för elpriset i överkant för en anläggning som skulle stå för 7 procent av landets elproduktion i en tid då de förnybara energikällorna är på kraftig frammarsch, konstaterar man.

Det har inte heller undgått britterna att det nu skrinlagda kärnkraftsprojektet skulle ha samma EPR-teknologi från Areva som vid problemdrabbade kärnkraftsbyggen i Frankrike och vid Olkiluoto 3.

Nu väntar man på följande drag av den brittiska regeringen, som har lovat komma med ett nytt besked om kärnkraftsbygget under höstens lopp. Under tiden vädrar vindkraftsproducenterna morgonluft, och säger att de kan se till att Storbritannien möter sina energibehov utan ny kärnkraft.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes