Hoppa till huvudinnehåll

"Han är farlig" - 50 republikanska säkerhetsexperter fördömer Trump

Donald Trump talar på republikanernas partikonvent i Cleveland 2016.
Donald Trump talar på republikanernas partikonvent i Cleveland 2016. Donald Trump talar på republikanernas partikonvent i Cleveland 2016. Bild: EPA/MICHAEL REYNOLDS Donald Trump, Presidentvalet i USA 2016,Republikanska partiet,tal,politiker

50 ledande republikanska säkerhetsexperter i USA fördömer republikanernas presidentkandidat Donald Trump i ett skarpt, gemensamt uttalande.

Säkerhets- och underrättelseexperterna varnar i ett öppet brev att Trump skulle vara den mest obetänksamma presidenten i USA:s historia om han vinner valet i höst.

- Vi är övertygade om att han skulle vara en farlig president och skulle äventyra landets säkerhet och välmående, skriver republikanerna i tidningen New York Times om sitt eget partis kandidat.

De säger inte om de är redo att rösta på demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton som de också kritiserar, men de säger ändå klart ut att "ingen av oss kommer att rösta på Donald Trump."

Säkerhetsexperterna skriver vidare att "han saknar karaktär, erfarenhet och värden för att bli president" och att han har "uppvisat alarmerande okunskap om grundläggande fakta."

Trump ljuger

Trump har inte heller visat någon vilja att lära sig om utrikespolitik eller säkerhetsfrågor och saknar självkontroll.

- Han kan inte eller är ovillig att skilja mellan sanning och lögn, skriver experterna som understryker att Trump oroar USA:s närmaste allierade och att han inte inser vikten av diplomatiska relationer.

Tom Ridge och Michael Chertoff, de två första ministrarna för hemlandets säkerhet hör till dem som har undertecknat brevet, liksom den förre nationella underrättelsechefen John Negroponte och CIA-chefen Michael Hayden.

Trump kan inte eller är ovillig att skilja mellan sanning och lögn.

Ytterligare en republikansk senator anslöt sig i natt till dem som säger att de inte kan rösta på Trump.

Senator Susan Collins från Maine säger att hon inte kan stöda Trump eftersom han inte representerar republikanska värden.

- Det här är inte ett beslut som jag fattar lätt eftersom jag har varit republikan i hela mitt liv. Men Donald Trump avspeglar inte historiska republikanska värden, säger Collins.

Trump rasar i opinionsmätningar

Flera andra republikaner i kongressen har meddelat att de inte kan stöda Trump. De flesta av dem ställer upp för omval i höst i distrikt eller delstater där demokraterna har en god chans att vinna.

Stödet för Trump har rasat efter republikanernas och demokraternas partikonvent förra månaden.

Hillary Clinton har lett i en rad färska opinionsmätningar med mellan 7 till 15 procent nationellt.

Många republikaner har varnat för att om läget är detsamma under valdagen tisdagen den 8 november så riskerar republikanerna en brakförlust över hela landet.

Det amerikanska presidentvalet 2016