Hoppa till huvudinnehåll

Isnäsborna mobiliserar sig för bybutiken

Mia Aitokari och Mikko Näri utanför Bar Aspholm i Isnäs.
Mia Aitokari och Mikko Näri hoppas att man hittar på ett sätt att behålla Isnäsbutiken. Mia Aitokari och Mikko Näri utanför Bar Aspholm i Isnäs. Bild: Yle / Hanna Othman mikko näri

Allt hopp är inte förlorat trots att både bybutiken i Isnäs och Sarvsalö sätter lapp på luckan. Invånarna kallar till möte för att hitta på en ny strategi.

Aspholms bar och butik i Isnäs har varit till salu redan i ett års tid, men ingen har slagit till. Nu kommer också nyheten om att Sarvsalö bybutik stänger efter säsongen. De nuvarande ägarna till Bar Aspholm ska gå i pension efter att ha drivit baren i 43 års tid, så det är nya krafter eller nya tankesätt som krävs i det här fallet. Både de som bor i området året runt och sommargäster har vojat sig över stängningsbesluten.

Men ännu är inte allt hopp förlorat. Några ivriga bybor försöker komma på en lösning för att hålla kvar butiken i Isnäs. Mikko Näri skrev i måndags en vädjan på Facebook för att man skulle hålla ett sorts byamöte för att fundera på butikens framtid. Många applåderade initiativet och gav tummen upp.

Butiken är viktig för många

- Baren är en träffpunkt för många. Jag handlar själv ofta i Borgå, men om det saknas något i skåpet så vet man att man kan komma till butiken, den är ändå öppen. Men det blir svårt om den stänger, säger Näri.

Mia Aitokari är ordförande för Isnäs byaråd och tycker att rådet kunde vara den instans som samlar till mötet. Byarådet finns till för att främja gemensamma intressen.

Mia Aitokari.
Mia Aitokari tycker att butiken kunde sälja bland annat lokalproducerade varor om den räddas. Mia Aitokari. Bild: Yle / Hanna Othman mia aitokari

- Det är en jättebra idé att sammankalla till ett möte, speciellt som Sarvsalö står inför samma utmaningar, säger Mia Aitokari.

Hon tycker att mötet kunde vara gemensamt för både Isnäs- och Sarvsalöbor, kanske också Kabbölebor, eftersom chansen att på en kort tid hitta två hugade företagare till de båda bybutikerna är liten.

Alternativen borde utredas

På Facebook kastade Mikko Näri fram några räddningsförslag. Bland annat undrade han om det går att få EU-stöd för bybutiker och vad som krävs för att skapa ett andelslag.

- Det var bara förslag. Allt beror på om det finns tillräckligt med intresse för att skrida till verket. Om det visar sig finnas intresse kunde man välja fyra till fem personer som skulle undersöka vilka våra alternativ är, säger Näri.

Mikko Näri utanför Bar Aspholm i Isnäs.
Mikko Näri har bott i trakten sedan han var barn. Mikko Näri utanför Bar Aspholm i Isnäs. Bild: Yle / Hanna Othman mikko näri

Det är svårt att säga vilket tillvägagångssätt som är bäst. Enligt Mia Aitokari beror det också på om Bar Aspholms ägare vill sälja eller hyra ut huset. Hon har svårt att se att byborna skulle få ihop pengar för att köpa det.

- Det bor 200 personer på Sarvsalö och lite under 500 i Isnäs. Om alla skulle binda sig vid att använda den eventuella butiken så skulle vi ha ett bra kundunderlag, också under vintertid. Under sommaren rör sig ett par tusen sommargäster i området.

Gammalt fotografi från Isnäs, då Bar Aspholm ännu stod på andra sidan vägen.
Bar Aspholm grundades för 43 år sedan i ett hus på andra sidan Frimansvägen i Isnäs. Gammalt fotografi från Isnäs, då Bar Aspholm ännu stod på andra sidan vägen. Bild: Privat / Mikko Näri aspholms bar

I Kerko i Borgå har byborna grundat ett serviceandelslag som håller igång en butik och ett café. De pratar väldigt varmt för konceptet, men säger att det kräver att folk är villiga att binda sig för många år. Ett andelslag är ingenting som man bildar om man tror att ivern tar slut efter några månader. Kunde det vara ett alternativ för Isnäsborna?

- Jag tror att det kunde vara det. Vi i Isnäs är vana vid att kämpa för våra gemensamma angelägenheter. Nu när vi har räddat byskolorna så är väl nästa steg att rädda bybutikerna. Inte är det desto svårare! skrattar Aitokari.

- Jag är av samma åsikt. Det har flyttat många unga familjer till Isnäs, det finns krafter i byn.

Mötet hålls antagligen om ett par veckor då skolorna börjat och folk har återvänt från sina sommarstugor.

Aspholms bar i Isnäs, utifrån fotograferat.
Aspholms bar i Isnäs, utifrån fotograferat. Bild: Yle / Hanna Othman isnäs,Cafe,kaféer,barer,bybutiker