Hoppa till huvudinnehåll

Korsholm ser över städningen av skolorna

Städning av trappa
Arkivbild. Städning av trappa Bild: Yle/Maria Wasström städpersonal,Ekenäs

I Korsholm kommer man inte att anställa nya städare i skolorna när någon går i pension. Färre anställda får i stället större ytor att städa.

Fastighetsverket vid Korsholms kommun har förhandlat med bildningsnämnden om hur man kunde spara pengar inom städningen av kommunens skolor.

Konkret handlar det om att man går igenom städrutinerna i skolorna, så att de sköts så effektivt som möjligt. Det kan innebära att samma utrymme inte städas flera gånger i onödan. Enligt städchef Teresa Lehtimäki-Mustajärvi kommer man inte att säga upp några fast anställda.

- Dimensioneringarna kommer främst att verkställas i samband med pensioneringar eller när tidsbundna avtal upphör, säger Lehtimäki-Mustajärvi.

Större ytor per person

I slutändan innebär omdimensioneringen att färre städare får mer jobb på sina bord.

- Det blir ju nog mera städkvadrater än vad det är i dagens läge. Det finns det utrymme för, säger Lehtimäki-Mustajärvi.

Det är även möjligt att en del städtjänster som köps in av kommunen kommer att ersättas med egen städpersonal. Drygt 35 personer är anställda som städare av skolorna inom Korsholms kommun.

Sjävla inbesparingarna kommer att märkas först under 2017 och 2018.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten