Hoppa till huvudinnehåll

Mattsson inledde guldjakten – elva i försöken

Matti Mattsson har högt ställda mål på 200 meter bröstsim. Nu är han åtminstone ett steg närmare den stora drömmen om guld då han tog sig vidare från försöksheaten.

Matti Mattsson talade inför OS om att han skulle ta guld på huvuddistansen 200 meter bröstsim. Han slog till och med fast vilka tider som skulle krävas för final och guld.

Men vägen till en final är lång och det gäller att ta sig förbi både försöksheat och semifinal. Nu kan Mattsson åtminstone bocka av det första.

Mattsson fanns länge med i täten i sitt försöksheat men kroknade på den sista bassänglängden och slutade femma. Tiden 2.10,09 var ändå tillräckligt bra för att ta sig vidare.

– Det känns bra. Jag trodde nog att man skulle ta sig vidare men en sådan tid. Det finns nog krafter kvar till semifinalen och då måste jag nog förbättra med en sekund. Det är möjligt, säger Mattson till Yle efter loppet.

Mattsson slutade på elfte plats i försöken. Han är nu den första finländaren i detta OS att ta sig vidare från försöken.

Någon semifinal blev det inte för Ari-Pekka Liukkonen på 100 meter frisim. Liukkonen som är bättre på den halva distansen simmade på 50,14 och slutade på en delad 42:a plats.