Hoppa till huvudinnehåll

Nina Stubb: De frivilliga gjorde att vi orkade ta oss igenom hösten

Nina Stubb framför en lönn (utomhus).
Nina Stubb tror att Finland blivit bättre på att ta emot asylsökande, och hon hoppas också att fler börjat acceptera människor från andra kulturer. Nina Stubb framför en lönn (utomhus). Bild: YLE / Ann-Catrin Granroth nina stubb

För ungefär ett år sedan nådde flyktingkrisen Finland. Vad har hänt under året? Nina Stubb på Röda Korset hoppas vi blivit mer vana med mångfald ute på gatorna.

När flyktingkrisen nådde Finland blev Migrationsverket tagna på sängen och flyktingförläggningarna runt om i landet blev snabbt fulla. Det dröjde inte länge innan folk här hemma började kritisera Finland för att man tog emot så många flyktingar. Det började talas om att stänga gränser och i Torneå bildades en människomur så att flyktingar inte skulle kunna komma över gränsen.

Samtidigt fortsatte människor försöka ta sig in i landet, och ute på Medelhavet drunknade tusentals när de försökte ta sig till Europa. Också på Röda Korset blev man förvånad över den stora mängden asylsökande.

- Antalet asylsökande hade kanske ökat lite under sommaren men i september när det plötsligt dök upp mellan 100 och 120 personer per natt på exempelvis Vasas tågstation, så blev vi nog tagna på sängen vi också, säger Nina Stubb som är mångkulturutvecklare på Röda Korset i Vasa.

Nina berättar att Finland under ett normalt år brukar ta emot ungefär 3000 asylsökande. I slutet av augusti i fjol hade man tagit emot 5000 asylsökande, och innan året var slut hade 32 000 människor sökt asyl i Finland.

- Det var en jätteökning på jättekort tid. Det var det som gjorde att både myndigheter och Röda Korset blev så överraskade.

Många anmälde sig som volontärer

Till en början var allt ganska kaotiskt, enligt Nina, men de försökte ta emot flyktingarna på bästa möjliga sätt.

- Det var många olika organisationer som var med och hjälpte till, och tack vare en massa frivilliga så klarades situationen upp och så småningom fick man tak över huvudet för alla.

Många privatpersoner försökte också hjälpa till genom att exempel ge bort kläder och saker som flyktingarna kunde tänkas behöva. Röda Korset i Finland fick mellan åtta och tiotusen nya volontärer.

- Det var tack vare de frivilliga vi tjänstemän på Röda korset orkade hela den där hösten.

En av de större utmaningarna var att se till att de som ville hjälpa också fick vara med och göra det. Det viktigaste var så klart att hjälpen också gjorde nytta.

- Det var en rörande och härlig tid samtidigt som det var väldigt stressigt och tungt, säger Nina.

I grunden vill vi alla väl

Nina överraskades inte av all hjälp som erbjöds, för hon tror att vi alla innerst inne vill varandra väl.

- Det är klart att under den här perioden så lät det ibland som att det var vi i Finland som var offer när det kom så många hit som ville ha hjälp. Men vi ska komma ihåg att det inte är vi som är offer, och jag tror också att de flesta människor förstår det.

Nina har inte själv stött på något motstånd mot hennes arbete, men på orter där flyktingar inte togs emot lika väl hade hennes kollegor det kämpigare.

- Under hösten upplevde jag mest goodwill, men så klart blev jag oroad när jag läste det som fanns på sociala medier och i nyheterna. Jag levde med hjärtat i halsgropen och funderade på hur det ska gå, säger hon.

Rykten sprids lätt på sociala medier

Under hösten fick vi se människomurar i Torneå, ”rajat kiinni” blev en slogan, fyrverkeripjäser kastades mot busslaster med flyktingbarn och folk försökte bränna upp flyktingförläggningar. Men det dök också upp allt fler demonstrationer för solidaritet.

- Finland förändrades på det sättet att ämnet togs upp till diskussion och det var både en god och en dålig sak. Det dåliga är att det är så lätt att bara trycka på en knapp och sprida vidare saker som sällan är baserade på fakta. Det är mest folks tyckande eller rykten, och det sprids lätt på sociala medier.

De vi minns är kanske de som var mest högljudda, och Nina förstår också att folk blev rädda under hösten.

- Det är ganska naturligt i ett land som Finland som är relativt homogent och där man inte är van vid stor mångfald på gatorna. Sådant man inte känner är man rädd för.

Lugnare tempo i dag

Nu har kaoset på flyktingsförläggningarna lagt sig och det är mer organiserat.

- Det kommer också mycket färre asylsökande för tillfället på grund av olika passkontroller och överenskommelser utanför EU och så vidare, så livet där går sin gilla gång, säger hon.

I dag är Finland också mycket bättre på att ta emot flyktingar än för ett år sedan.

- Röda Korset satte upp fler än 100 asylmottagningar på tre månader under förra hösten och det är klart man får någon sorts erfarenhet av det. Det anställdes nästan 1000 tjänstemän som skulle jobba med de asylsökande på olika sätt. Så nu efter att ha gjort det en gång är det klart att rutinerna kommer att sitta bättre.

Om vi ser tillbaka på hela året – har Finland lärt sig något?

- Jag hoppas att folk blivit mer vana vid mångfald och att man inser att folk med olika bakgrund är helt vanliga människor, precis som du och jag med samma känslor, önskningar och drömmar.