Hoppa till huvudinnehåll

Ny läroplan – så här förändras skolan i praktiken

Elev ritar under en lektion.
Elev ritar under en lektion. Bild: Yle/Malin Valtonen lågstadieelev

Grundskolan drar i höst i gång med en ny läroplan. En grundpelare i den nya planen är att eleverna ska vara aktiva och lära sig för livet. Positiv respons ska också få mera utrymme än tidigare.

Varje elev ska minst en gång om året delta i en mångvetenskaplig helhet, där ett tema behandlas utgående från olika läroämnen.

Helheten skiljer sig från de ”temaveckor” som ordnats tidigare genom att den ska ta upp något som ingår i läroplanen. Som exempel kommer temat i Borgå i år vara Finland 100 år. Elevens insats i helheten kommer också att bedömas.

Lära för livet

Tanken är att eleven förutom att få ämneskunskaper också ska lära känna sig själv, sina styrkor, utvecklingsmöjligheter och att värdesätta sig själv. Man talar om mångsidiga kompetenser, sju för att vara exakt.

De sju kompetenserna som ska genomsyra undervisningen är; förmåga att tänka och lära sig, kulturell och kommunikativ kompetens, vardagskompetens, digital kompetens, multilitteracitet, arbetslivskompetens och entreprenörskap samt förmåga att delta, påverka och bidra till en hållbar framtid.

Det här kanske låter aningen flummigt. Här nedan kan du se hur skolgången i praktiken kommer att förändras för grundskoleeleverna i Borgå. Variationer kan förekomma mellan olika kommuner.

Hur den nya läroplanen förändrar undervisningen i grundskolan.
Hur den nya läroplanen förändrar undervisningen i grundskolan. Bild: Yle Grafik grafik (bildkonst),statliga läroplaner,ny läroplan,undervisning,utbildning

Andra förändringar är att man slår ihop teknisk slöjd och textilslöjd till ett ämne och ämnena biologi, geografi, fysik och kemi ersätts av ämnet omgivningslära. Dessutom ska datakunskap och programmering bakas in i undervisningen.

Uppmuntran i vardagen

Också bedömningen ska förnyas. I Borgå kommer man att fortsätta med att två gånger om året ge verbal bedömning för årskurserna 1-3 och sifferbedömning för årskurserna 4-6. Förändringarna kommer i stället att synas i det dagliga arbetet.

– Läraren ska ge mycket respons och uppmuntran under arbetets gång. Dessutom ska självbedömning och kompisbedömning få mera plats. Det betonas nu också att vi inte ska bedöma eleven utan elevens lärande, säger Brita Andelin som är läroplanskoordinator för de svenskspråkiga grundskolorna i Borgå.

Tid och pengar utmanande

Andelin tror att en av den nya läroplanens utmaningar blir att i de stora elevgrupperna hitta tid för individuell respons. Ett annat bekymmer är pengar.

– Med målet att förnya undervisningen skulle man vilja satsa på omgivningen, men med en budget som inte tillåter något måste vi hålla oss till sådant som inte kostar pengar.

Hon tror ändå att övergången till den nya läroplanen kommer att gå ganska smidigt. Det handlar egentligen om att lägga mer krut på vissa saker som ingått i undervisningen redan tidigare.

– Det gäller att satsa mycket på det eleverna tycker är roligt och att hitta nya sätt att lära sig, sammanfattar Andelin.

Läs också

 • Eivor Andersson: Om man inte vågar står man still

  Eivor Andersson sommarpratar om företagsledning och vägval.

  Eivor Andersson sommarpratar om företagsledning och vägval. Hon har varit vd i många stora svenska företag, som TUI, Ving och Coop. I sitt sommarprat berättar hon om ledarskap, företagskultur och hur det kan blåsa på toppen.

Nyligen publicerat - Inrikes

 • Handeln med begagnade bostäder ökar i Åbo

  Bostadshandel går hand i hand med ekonomisk trygghet.

  Handeln med begagnade bostäder i Åbo har ökat sedan ifjol. Det visar en kartläggning som bostadsförmedlingsbyrån Sb-Hem har gjort.

 • Adobe slutar stöda Flash år 2020

  Arenan övergår från Flash redan tidigare.

  Programvaruföretaget Adobe meddelar i sin blogg att de slutar stöda webbläsartillägget Flash år 2020 och uppmanar användarna att överföra sitt material till aktuella webbformat.

 • Faces i väntans tider i Fiskars

  Bloodless Diamonds från Sierra Leone till Faces.

  Etnofestivalen 4-6.8 väntar kulturdelegater och artister från Sierra Leone. Med kampanjen Bloodless Diamonds vill de presentera en ny bild av sitt land.

 • Bytesbörsen 25 juli

  Veckans bytesbörs är späckad med fynd.

  Dieselmotorer, tomatplantor, duschväggar och elapparater. Veckans bytesbörs är späckad med fynd.

 • Tillåtet att klappa och hurra på jubilerande SeaHorse Week i Hangö

  Ridsportsevenemanget fyller 20 år i år.

  I redan 20 år har det tävlats i ridsport under evenemanget SeaHorse Week. I år deltar litet färre tävlande än i fjol, men det bekymrar inte arrangörerna som lovar publiken högklassiga tävlingar i banhoppning i centrum av Hangö under fem dagars tid.

 • Betongbil körde fast i tunnel i Åbo

  Betongbilen satt fast på Skolgatan i två timmar.

  En betongbil fastnade i tunneln under järnvägen på Skolgatan i Åbo vid 4-tiden. Efter två timmars arbete kunde lastbilen fås loss.

 • Unik utgrävning ner i Finlands första stad

  Arkeologerna lovar att alla deltagare i Åbo hittar något.

  Vid tiden för Åbo brand, år 1827, fanns två stenhus på platsen där man nu gräver. Branden var så total att folk tappade tallrikar och andra föremål, så arkeologerna kan lova att alla som deltar i kursen hittar något.

 • M-Centrum tog över Matkahuolto i Ekenäs

  Matkahuolto betjänar nu vardagar och lördagar.

  Köpmannen Brando Chan i M-Centrum tog för ett par veckor sedan över som ombud för Matkahuoltos tjänster i Ekenäs. Han tycker det är viktigt att servicen blir kvar i Ekenäs och hoppas samtidigt få nya kunder till sin matbutik.

 • Allt yngre använder drogen gamma i huvudstadsregionen

  Drogen gamma påträffas hos allt yngre användare.

  Två personer misstänks för överdos av drogen gamma i Esbo. De medvetslösa personerna påträffades av polisen i ett fordon på väg till Jorvs sjukhus. Allt yngre användare påträffas, säger polisen.

 • Antalet anmälda våldtäkter har ökat

  Samtidigt har det totala antalet anmälda brott minskat.

  Antalet anmälda våldtäkter som kommit till polisens kännedom har ökat med 23 procent under årets första sex månader. Det är 115 fler fall än under samma period ifjol. Samtidigt har det totala antalet anmälda brott minskat.

 • Biljettautomaten i Sjundeå tas i bruk vecka 32

  Till en början har VR och HRT gemensam automat.

  På Sjundeå tågstation har det nu dykt upp en biljettautomat som är VR:s, men där man också kan köpa biljetter inom Helsingforsregionens trafik (HRT). Den fungerar ännu inte och tas i bruk först vecka 32, som börjar den 7 augusti.