Hoppa till huvudinnehåll

Ny läroplan – så här förändras skolan i praktiken

Elev ritar under en lektion.
Elev ritar under en lektion. Bild: Yle/Malin Valtonen billnäs skola,elev,lågstadieelev,lågstadieskola,penal,pulpet,raseborg,skola,skolelev,skolgång,västnyland

Grundskolan drar i höst i gång med en ny läroplan. En grundpelare i den nya planen är att eleverna ska vara aktiva och lära sig för livet. Positiv respons ska också få mera utrymme än tidigare.

Varje elev ska minst en gång om året delta i en mångvetenskaplig helhet, där ett tema behandlas utgående från olika läroämnen.

Helheten skiljer sig från de ”temaveckor” som ordnats tidigare genom att den ska ta upp något som ingår i läroplanen. Som exempel kommer temat i Borgå i år vara Finland 100 år. Elevens insats i helheten kommer också att bedömas.

Lära för livet

Tanken är att eleven förutom att få ämneskunskaper också ska lära känna sig själv, sina styrkor, utvecklingsmöjligheter och att värdesätta sig själv. Man talar om mångsidiga kompetenser, sju för att vara exakt.

De sju kompetenserna som ska genomsyra undervisningen är; förmåga att tänka och lära sig, kulturell och kommunikativ kompetens, vardagskompetens, digital kompetens, multilitteracitet, arbetslivskompetens och entreprenörskap samt förmåga att delta, påverka och bidra till en hållbar framtid.

Det här kanske låter aningen flummigt. Här nedan kan du se hur skolgången i praktiken kommer att förändras för grundskoleeleverna i Borgå. Variationer kan förekomma mellan olika kommuner.

Hur den nya läroplanen förändrar undervisningen i grundskolan.
Hur den nya läroplanen förändrar undervisningen i grundskolan. Bild: Yle Grafik grafik (bildkonst),läroplanen,ny läroplan,statliga läroplaner,undervisning,utbildning

Andra förändringar är att man slår ihop teknisk slöjd och textilslöjd till ett ämne och ämnena biologi, geografi, fysik och kemi ersätts av ämnet omgivningslära. Dessutom ska datakunskap och programmering bakas in i undervisningen.

Uppmuntran i vardagen

Också bedömningen ska förnyas. I Borgå kommer man att fortsätta med att två gånger om året ge verbal bedömning för årskurserna 1-3 och sifferbedömning för årskurserna 4-6. Förändringarna kommer i stället att synas i det dagliga arbetet.

– Läraren ska ge mycket respons och uppmuntran under arbetets gång. Dessutom ska självbedömning och kompisbedömning få mera plats. Det betonas nu också att vi inte ska bedöma eleven utan elevens lärande, säger Brita Andelin som är läroplanskoordinator för de svenskspråkiga grundskolorna i Borgå.

Tid och pengar utmanande

Andelin tror att en av den nya läroplanens utmaningar blir att i de stora elevgrupperna hitta tid för individuell respons. Ett annat bekymmer är pengar.

– Med målet att förnya undervisningen skulle man vilja satsa på omgivningen, men med en budget som inte tillåter något måste vi hålla oss till sådant som inte kostar pengar.

Hon tror ändå att övergången till den nya läroplanen kommer att gå ganska smidigt. Det handlar egentligen om att lägga mer krut på vissa saker som ingått i undervisningen redan tidigare.

– Det gäller att satsa mycket på det eleverna tycker är roligt och att hitta nya sätt att lära sig, sammanfattar Andelin.

 • Snö på en bilvindruta

  Uselt väglag - den som har sommardäck uppmanas vara försiktig

  Snö på många håll också på valborgsmässoaftonen.

  Snöfallet har ställt till med problem i trafiken i nästan hela landet och det ser inte mycket ljusare ut på valborgsmässoaftonen. Vägtrafikcentralen uppmanar bilisterna att vara mycket försiktiga - i synnerhet de som redan har bytt till sommardäck.

Läs också

 • Blått isfritt hav, snäklädda fjäll som lyses upp av solen.

  Kampen om det svarta guldet i Arktis

  Norge för den mest expansiva oljepolitiken på decennier.

  Samtidigt som klimatuppvärmningen i Arktis uppmärksammas mer än någonsin för Norge den mest expansiva oljepolitiken på flera decennier. När Finland tar över ordförandeskapet i Arktiska rådet i maj är de arktiska framtidsfrågorna mer akuta än någonsin.

 • Ett porträtt av Donald Trump på hans installationsceremoni.

  Trumps 100 dagar – en cirkus som förändrade världen

  Förvirringen i USA och världen är stor.

  Donald Trumps hundra första dagar vid makten har varit en cirkus utan like. Gång på gång har han stångat pannan blodig då han inte har fått igenom den politik som han har önskat. På en del punkter har han i all fall lyckats. Vi har frågat experter och politiker i Finland om hur de ser på Trumps första tid som president.

Nyligen publicerat - Inrikes

 • Snö på en bilvindruta

  Uselt väglag - den som har sommardäck uppmanas vara försiktig

  Snö på många håll också på valborgsmässoaftonen.

  Snöfallet har ställt till med problem i trafiken i nästan hela landet och det ser inte mycket ljusare ut på valborgsmässoaftonen. Vägtrafikcentralen uppmanar bilisterna att vara mycket försiktiga - i synnerhet de som redan har bytt till sommardäck.

 • Författaren och dramaturgen Outi Nyytäjä

  Dramaturgen Outi Nyytäjä har avlidit

  En central aktör i finländskt teaterliv.

  Författaren och dramaturgen Outi Nyytäjä har avlidit. Nyytäjä dog i tisdags i Helsingfors efter en längre tids sjukdom. Hon blev 81 år gammal.