Hoppa till huvudinnehåll

Oslopolisen: Inget sabotage på Scandinavian Star

159 dog i brand på Scandinavian Star år 1990
159 dog i brand på Scandinavian Star år 1990. 159 dog i brand på Scandinavian Star år 1990 Bild: PER LOCHEN/EPA M/S Scandinavian Star,brandskador,fartygsolyckor

Oslopolisen väcker inga åtal mot besättningen på den danska passagerarfärjan Scandinavian Star, som förstördes i en brand 1990, varvid 159 människor miste livet.

Vid en presskonferens i Oslo på tisdag eftermiddag meddelade polisen att det inte finns några förutsättningar att väcka åtal mot de besättningsmän, som i 26 år fått leva med misstanken att de avsiktligt hade stuckit fartyget i brand.

- Det finns inga nya, avgörande bevis som kunde ligga till grund för åtal, slår polisen fast.

Scandinavian star
Oslopolisen höll presskonferens på tisdagen Scandinavian star Bild: NRK körbanor,presskonferens,M/S Scandinavian Star

Scandinavian Star var på väg från Oslo till Frederikshavn när det började brinna natten till den 7 april 1990.

Det fanns då 383 passagerare och 99 besättningsmän ombord. Av passagerarna var de flesta barnfamiljer och pensionärer som firade påsk. Av de 159 personer som omkom var 26 barn under 15 år. Många dog i sina sängar.

Många teorier

Anledningen till branden kunde trots många teorier aldrig klarläggas, men för ett par år sedan trädde den danske huvudutredaren Flemming Thue Jensen fram och hävdade att branden var anlagd och att det var fråga om försäkringsbedrägeri.

Fartyget har antänts av personer som kände fartyget väl, sade Flemming Thue Jensen då. Han var en av de första som steg ombord på fartyget då det bärgats till Lysekil.

Det här har den norska polisen efter två års utredningar inte kunnat leda i bevis, och inga fler åtal kommer att väckas.

Läs också