Hoppa till huvudinnehåll

ABC i Eurodance: J som i Jam & Spoon

Jam & Spoon tillsammans med Plavka år 1997.
Jam & Spoon tillsammans med Plavka år 1997. Bild: / All Over Press JAM & SPOON [+] Plavka - RIGHT IN THE NIGHT,Eurodance

Det hela började i Frankfurt och slutade i tragedi, men längs vägen bjöd duon Jam & Spoon tillsammans med Plavka åtminstone upp till Eurodance på allvar och gjorde det med ett eget, mystiskt sound.

Vem?

Markus Löffel och Rolf Ellmer hoppade på Eurodance-tåget i ett tidigt skede. År 1991 i Frankfurt beslöt dessa klassiskt skolade musiker bilda gruppen Jam & Spoon.

Två år senare var den internationella framgången ett faktum. Efter att ha anlitat kompisen och sångfågeln Plavka Lonich för att sjunga det mest väsentliga delarna i låtar som "Right in the night (Fall in love with music)" och "Find me", två självklara listettor i Finland vintern 1993.

Jam & Spoon var inte det enda Markus och Rolf hittade på heller under Eurodance-eran. Under pseudonymen Trancy Spacer och Spacy Trancer bildade de den kortlivade och fantastiskt döpta akten "Tokyo Ghetto Pussy" med bland annat skapliga listframgångar som "Everybody on the floor".

Vad?

Det att Jam & Spoon använde klassisk gitarr i många av sina låtar var ett nytt sätt att få in organiska toner i en annars rätt så synthbaserat värld.

Dessutom hade duon en överraskande långlivad karriär trots att listframgångarna lyste med sin frånvaro. Lapp på luckan blev det efter att skivan "Tripomatic Fairytales 3003" total floppade år 2004. Jam & Spoon gjorde sig också genom åren kända för ett gediget arbete även på remix-fronten.

Duon kom åtminstone att göra ett starkt intryck på bland annat Radio X3M:s mångårige redaktör och producent Simon Staffans, som också var programledare för X3M Dance.

Enligt Staffans är herrarnas Watch out for Stella-remix av låten "Age of Love" (från 1990) det bästa 90-talet bjöd på.

– "Age of Love" är självklart först. För mig personligen var det en av låtarna som visade att nånting nytt verkligen var på kommande i musikväg, en revolution som inte skulle skötas med marschkängor och gevär utan med visselpipor, glowsticks och ett fantastiskt dåligt sinne för mode. Helt helt underbart, konstaterade Staffans.

Tyvärr avled Markus Löffel i en sjukdomsattack hösten 2006 endast 39 år gammal.

Varför?

"Right in the night" var en av de mest spelade Eurodance-låtarna 1993 och skapade också genklang för en bredare publik. Den var en av få låtar som inhemska DJ's var tvungna att spela flera gånger under en kväll.

Folket kunde inte få nog av denna mystiska blandning av klassiska gitarrer, ett tungt teknokomp och sjönsjungande Plavka. År 2013 släppte man en remix av låten som dessvärre blev utan framgång och glömdes snabbt bort.

I Jam & Spoon kanske t.ex. akter som Robert Miles hittade sin tidiga inspiration?

Enligt Jukka:

Gruppens absoluta höjdpunkt hette Right in the night. Klassiska gitarrer samplade in i eurodance var något nytt för mig. En riktigt riktigt bra nattklubbslåt även idag.
Tyvärr blev Jam & Spoon lite av ett one hit wonder.

Enligt Antti:

Gillade "Right in the night" till den grad att den förgyller den egna skivsamlingen. Gillade också det mesta killarna remixade, men har på något sätt alltid fastnat för och återkommit till "Kaleidoscope Skies" som värmer än i denna dag, även om den totalt bryter mot det mesta bandet gjorde. Märkligt.

Nyfiken på mera Eurodance?

ABC i Eurodance är ett radioprogram som sänds fyra lördagar i augusti 2016.
Som redaktörer fungerar Antti Koivukangas och Jukka Isojoki.

ABC i Eurodance, A till I, lördag 6 augusti kl. 20.00 – 21.00
ABC i Eurodance, J till R, lördag 13 augusti kl. 20.00 – 21.00
ABC i Eurodance, S till Å, lördag 20 augusti kl. 20.00 – 21.00
ABC i Eurodance, Ö som i önska, lördag 27 augusti kl. 20.00 – 23.00

Programmen hittas också på Yle Arenan i efterskott.