Hoppa till huvudinnehåll

ABC i Eurodance: The Podd

Haddaway på scen i Spanien 2011.
"Haddaway" orsakade huvudbry i ABC i Eurodance-podden. Haddaway på scen i Spanien 2011. Bild: Credit: WENN Haddaway,Eurodance

I serien "Frågor du inte vetat att du innerst inne sökt svar på" finns bland annat följande sommarklassiker: "Vad händer när två 90-talsnostalgiker låser in sig i en studio för att planera ett Eurodance-program för Radio Vega?"

Sportredaktör Antti Koivukangas och nöjesredaktör Jukka Isojoki var bägge involverade i 90-talets dansmusikscen på sina håll.

Isojoki arbetade redan då inom finlandssvensk radio medan Koivukangas spelade skivor på skoldiskon i Österbotten.

När projektet med ABC i Eurodance väl kom igång under vårvintern 2016 stod det klart att en hel del planering behövdes för att enas om den ultimata listan på 28 artister mellan bokstäverna a och ä.

– Det stod tidigt klart för oss att hela kalaset skulle avslutas med ett önskeprogram, ö som i önska liksom. Det lämnade ändå fältet öppet för totalt 28 alternativ som måste bollas, minns Isojoki.

Öppna Instagram-inlägget

Vid sammanställningen av ABC i Eurodance fanns det flera uppenbara val, medan andra krävde både diskussion, argumentation och lite kreativt tänkande.

– Vi tänjde nog på gränserna i vissa fall, men allting gjordes med lyssnarna i åtanke. Vi ville helt enkelt spela den bästa dansmusiken från det decenniet och inte fastna för mycket i formatet heller, säger Koivukangas.

För de riktigt inbitna vännerna av Eurodance-genren bandades duon tre planeringsmöten in och erbjuds till lyssnarna under augusti månad som podd-versioner.

– Det fanns så mycket bra artister, roliga låtar och sköna minnen som kom upp till ytan att vi tyckte helt enkelt att vi lika bra kan banda planeringen och paketera ihop det för de riktigt inbitna Eurodance-vännerna, säger Koivukangas.

I poddsändningarna avslöjar Isojoki bland annat att han intervjuat en 90-talsstjärna under väldigt speciella omständigheter medan Koivukangas belyser vad som egentligen hände under en Cappella-spelning vid Mietaa ungdomsgård i mitten av 90-talet.

Eftersom radioprogrammet ABC i Eurodance består av tre program ingår också tre podd-sändningar i serien på Arenan och SoundCloud.

– Det tål att påpekas att stämningen är lite friare i poddarna, vi får liksom prata till punkt och gräla oss fram till olika alternativ. Jag tror väldigt få lyssnare har hört mig eller Antti på riktigt vara oss själva, men i dessa poddar ligger vi ganska nära sanningen.

Nyfiken på mera Eurodance?

ABC i Eurodance är ett radioprogram som sänds fyra lördagar i augusti 2016.
Som redaktörer fungerar Antti Koivukangas och Jukka Isojoki.

ABC i Eurodance, A till I, lördag 6 augusti kl. 20.00 – 21.00
ABC i Eurodance, J till R, lördag 13 augusti kl. 20.00 – 21.00
ABC i Eurodance, S till Å, lördag 20 augusti kl. 20.00 – 21.00
ABC i Eurodance, Ö som i önska, lördag 27 augusti kl. 20.00 – 23.00

Programmen hittas också på Yle Arenan i efterskott.

ABC i Eurodance: The Podd finns SoundCloud.Programmet ABC i Eurodance sänds i Radio Vega under lördagskvällarna i augusti enligt följande.