Hoppa till huvudinnehåll

Bronset blev till silver – Antti Ruuskanen OS-silvermedaljör

Prispallen i London, från vänster: Oleksandr Pjatnitsia, Keshorn Walcott och Antti Ruuskanen.
Prispallen i London, från vänster: Oleksandr Pjatnitsia, Keshorn Walcott och Antti Ruuskanen. Prispallen i London, från vänster: Oleksandr Pjatnitsia, Keshorn Walcott och Antti Ruuskanen. Bild: EPA/CHRISTOPHE KARABA Oleksandr Pjatnitsia,Keshorn Walcott,Antti Ruuskanen

Söndagen den 21 augusti klockan 02.55 finsk tid startar herrarnas spjutfinal i Rio de Janeiro. Redan under pågående OS framgick det att Antti Ruuskanen får lägga till ett OS-silver i prisskåpet.

Den internationella olympiska kommittén IOK meddelade på tisdagen att OS-tvåan från London 2012, ukrainaren Oleksandr Pjatnitsia har diskvalificerats på grund av att i efterhand ha testats positivt för dopning.

Pjatnitsia var tvåa i London med resultatet 84,51 meter, Antti Ruuskanen trea med 84,12. Nu tappar Pjatnitsia sitt silver som istället går till Ruuskanen. Keshorn Walcott får behålla sitt OS-guld och Vítězslav Veselý får ett OS-brons. Tero Pitkämäki avancerar från femma till fyra.

– Jag hörde om medaljen på morgonen och visst var det en överraskning. Det finaste är nog att de som fuskar åker fast, det känns bäst just nu, sade Ruuskanen efter beskedet.

– Det är synd för spjutkastningen att medaljörer och toppnamn kan vara dopade så här men det är bra att de åker fast.

Läs också