Hoppa till huvudinnehåll

Derbyonsdag i fotbollsligan: Bengaler och varningar i Helsingfors – VPS vann framför presidenten

HJK-fans tänder bengaler.
Den här gången var det HJK-fansen som släppte ut blå rök under Helsingforsderbyt (bilden från derbyt i maj). HJK-fans tänder bengaler. Bild: ©Tomi Hänninen. All rights reserved. HJK Helsingfors,Stadin derby

Fotbollsligan bjöd på onsdagen fansen på ordentlig godis på sex ligaorter. I Helsingfors, Rovaniemi och Vasa spelades det derbyn medan Shefki Kuqi ställdes mot bekanta PK-35 i Åbo.

I Helsingfors hade polisen förberett sig för oroligheter utanför Tölö fotbollsstadion.

Både HJK- och HIFK-anhängarna rustat upp med förbjudna bengaler, som tändes både utanför och inne på Tölö fotbollsstadion. Efter HJK:s rökshow före matchen kom speakern ut med en kylig uppmaning: Om beteendet fortsätter kan matchen blåsas av.

Också på planen blev matchen hetlevrad, men de riktigt stora övertrampen uteblev. HJK:s förstärkning från Ghana, Anthony Annan, drog på sig ett rött kort då han först knuffade HIFK:s Mika Väyrynen och sedan domaren Nevalainen – men HIFK klarade inte av att utnyttja överläget. Slutsiffrorna skrevs 0-0 framför en slutsålda läktare.

Morrissey fällde SJK

I Vasa bjöd VPS på show då republikens president Sauli Niinstö fanns på plats. Steven Morrissey satte in en dubbelsalva under den första halvleken och den uppförsbacken klarade SJK inte av att bestiga.

Toni-Pekka Lehtinen reducerade ännu till 1-2 under den andra halvan, men slutresultatet står 2-1 åt en av säsongens uppstickare. Knappt 6000 personer såg matchen på nya Sandviken.

I Jänkänderby i Rovaniemi var det ingen fråga om vem som får titulera sig själv härskare av Lappland. RoPS tog en klar 5-0-seger över PS Kemi, med mål av bland andra Aleksandr Kokko – som gjorde sin sista match i RoPS före transfern till Australien.

Kokko blev utbytt i den 60:e spelminuten och hedrades stort av Rovaniemipubliken. Matchen lockade drygt 3000 tittare till Centralplan i Rovaniemi.

Dubbelt Kuqi i kryss mot PK-35 för Inter

I Åbo fick Shefki Kuqi och brorsan Njazi för den första gången möta sin gamla klubb PK-35. Uppretad av hån från bortaklacken satte också Njazi Kuqi in två fullträffar i matchen – som ändå besvarades av kvitteringar från Vandaklubben.

Slutresultatet skrevs 2-2 framför drygt 2900 ögonpar på Kuppis fotbollsstadion.

Då HJK kryssade mot HIFK fanns det ett drömläge för IFK Mariehamn att ta tillbaka platsen som ligaledare. Men resultatet i Kuopio blev det motsatta.

De grönvita gästerna åkte på en tvärnit då KuPS stod för det enda målet i matchen – slutresultatet alltså 1-0 i Kuopio.

Resultat, fotbollsligan:

FC Inter – PK-35 2-2

FC Lahti – Ilves 3-2

HIFK – HJK 0-0

KuPS – IFK Mariehamn 1-0

RoPS – PS Kemi 5-0

VPS – SJK 2-1