Hoppa till huvudinnehåll

En psykolog ska vara empatisk och tycka om människor

Anders Englund utomhus framför en grön buske.
Anders Englund märkte tidigt av att människor hade lätt för att anförtro honom saker. Anders Englund utomhus framför en grön buske. Bild: YLE / Ann-Catrin Granroth anders englund

I serien Arbetscoachen tar X3M reda på hur det är att jobba i de branscher där arbetsutsikterna ser relativt goda ut. Ett av de yrkena är psykolog, och det jobbar Anders Englund som.

Anders Englund har jobbat som psykolog i snart fem år och han har märkt av att det finns en efterfrågan - speciellt om du är beredd att flytta till mindre orter. Vill du stanna i en större stad, särskilt i en sådan där det finns utbildning för psykologer, kan det däremot vara lite svårare att få jobb.

Anders har jobbat som anställd men har också ett eget företag. Valet av yrke kom ganska naturligt för honom.

- Folk har alltid varit bekväma med att berätta om sina funderingar för mig, och det ledde till att jag blev väldigt intresserad av hur man kan hjälpa folk och spela en viktig roll för dem, säger han.

Att gå i terapi är bra övning

Det är svårt att komma in på psykologilinjen, men när man väl är där - vad gör man då? Anders berättar att man växer mycket som människa.

- Man diskuterar mycket och är ofta tillsammans med klassen och lär sig olika tekniker. Man har också praktiska kurser, och antingen en patient som man behandlar i slutskedet av studierna, eller en egen gruppterapi där man går igenom en process som en patient kan tänkas gå igenom.

Man kan också välja att gå i terapi hos en färdigutbildad terapeut.

Tvingas ni gå i terapi?

- Ja, man så att säga tvingas ta del av någon sorts terapiprocess, men du måste inte gå i terapi, det räcker med att du har en egen patient under utbildningstiden. Jag hade gruppterapi och en egen patient, så jag fick testa på båda rollerna, säger Anders.

En typisk arbetsdag

En typisk arbetsdag för en psykolog varierar såklart enligt vad hen jobbar med. Anders har haft en del olika arbeten. När han började jobba kunde en typisk arbetsdag gå ut på att han mötte fyra eller fem samtalsterapipatienter.

- De kommer in i rummet och sitter där mellan 30 minuter till en och en halv timme, och så går vi igenom vad som hänt sedan senast och diskuterar utmaningar som de stått inför och sådant.

Däremellan skriver man in allt i journaler, bokar tider och håller koll på alla patienter.

- Under en vanlig månad kunde jag ha mellan 60 och 70 patienter i rullning, så det är mycket administration också, säger Anders.

Grafik över efterfrågan av psykologer. Grafiken baserar sig på Arbets- och näringsbyråernas uppgifter över arbetssökande. Mer exakta uppgifter om hur behovet ser ut i en specifik stad finns på www.ammattibarometri.fi.
Grafiken baserar sig på Arbets- och näringsbyråernas uppgifter över arbetssökande. Mer exakta uppgifter om hur behovet ser ut i en specifik stad finns på www.ammattibarometri.fi. Grafik över efterfrågan av psykologer. Grafiken baserar sig på Arbets- och näringsbyråernas uppgifter över arbetssökande. Mer exakta uppgifter om hur behovet ser ut i en specifik stad finns på www.ammattibarometri.fi. Bild: Yle Uutisgrafiikka arbetscoachen

Ett år jobbade Anders bara med att utbilda andra - hans elever var allt från socialarbetare och läkare till lärare och andra psykologer. Han har också jobbat med personlighetsutredningar där lämplighet för terapi bedöms.

- Förenklat kan man säga att det är olika sorters IQ-test och man gör det för att bedöma vilken vårdform som är lämpligast för olika patienter, så att man kan skräddarsy vården utgående från patienten själv.

Finns inga tydliga svar

Problemen som patienterna kommer med till en psykolog varierar väldigt mycket, och det finns aldrig något tydligt och enkelt svar på vad som är fel och hur det ska lösas.

- Det här yrket är väldigt lämpligt för en sådan person som kan jobba fastän det inte finns tydliga svar. Du kommer aldrig få veta ifall du gör det allra bästa eller inte. Du måste vara i stark kontakt med dina kollegor och patienter, hålla dig ajour med ny vetenskap, och hålla koll på att vårdinterventionerna fungerar.

Det här yrket är lämpligt för en person som kan jobba fastän det inte finns tydliga svar.

Många tror att en psykolog kan hjälpa en att få ordning på sitt liv, men vad kan hen egentligen göra? Är det mest bara att sitta och lyssna? Anders tycker att det där med att få ordning på någons liv är det ultimata du kan göra. Han fokuserar hellre på lösningar än symptom.

- Två personer med ganska olika symptom skulle kunna ha samma problem. Till exempel om en person är väldigt ensam, så kan den få väldigt olika symptom beroende på hurudan person den är.

I det här fallet kunde psykologen jobba med den ensamheten och försöka ta reda på vad patienten kan göra för att hitta människor som har samma intressen, eller fundera ut hur hen ska göra för att komma in i en grupp på bättre sätt.

- Det är sådant jobb som jag tycker psykologer kunde jobba mer med, säger Anders.

Vem ska bli psykolog?

Hurudan person ska man då vara för att passa som psykolog? Om folk tycker om att öppna upp sig för dig är det förstås ett bra tecken.

- Du ska söka dig till yrket om du tycker om människor och märker att du har lätt för empati, alltså lätt för att sätta dig in i andra människors situation.