Hoppa till huvudinnehåll

Ett tiotal tjänstemän och förtroendevalda i Karleby misstänks för arbetarskyddsbrott

Stadshuset i Kareby.
Stadshuset i Kareby. Bild: YLE/Rolf Granqvist karleby stadshus

Utredningen om ett misstänkt arbetarskyddsbrott i Karleby drar ut på tiden. Enligt polisen misstänks ett tiotal tjänstemän och förtroendevalda för tjänstebrott och arbetarskyddsbrott.

Utredningen av det misstänkta arbetarskyddsbrottet i Karleby växer sig allt större och drar ut på tiden. Undersökningsledare Markus Simpanen säger att ett tiotal tjänstemän och förtroendevalda är misstänkta för att ha brutit mot arbetssäkerheten och för andra tjänstebrott.

- Det gäller tjänstemän samt förtroendevalda och även medlemmar i stadsstyrelsen, då blir de misstänkta många till antalet, säger Simpanen.

Simpanen vill inte precisera antalet misstänkta.

Isolerades på arbetsplatsen

Det var vid en omorganisation 2013 som en av stadens anställda lämnades utan arbetsuppgifter, fråntogs användarrättigheter till datorerna och isolerades på arbetsplatsen. Det här pågick under en längre tid och från arbetsskyddet säger man att det var fara för den anställdes hälsa.

Regionförvaltningsverket som utredde ärendet misstänkte att Karleby stad behandlat den anställda osakligt och bad därför polisen utreda ärendet.

Begäran om polisutredning lämnades in för över ett år sen.

Många misstänks vara involverade

Vartefter som utredningen framskridit har polisen fått mera information och antalet misstänkta har ökat.

- Det gäller beslutsfattande inom staden i olika skeden och vissa misstänks för en större andel och andra för mindre involvering. Ärendet utreds som arbetarskyddsbrott samt olika typer av tjänstebrott, säger Simpanen.

Straffet för den som döms för arbetarskyddsbrott är böter eller fängelse i högst två år. Straffen för olika typer av tjänstebrott varierar säger Simpanen.

Simpanen säger att ett arbetarskyddsbrott med så många misstänkta är verkligt ovanligt.

Nya förhör

Polisen i Österbotten trodde i våras att utredningen skulle bli klar i juli. Nu kommer förundersökningen att fortgå ett par månader till.

- Det har framkommit nya ställningstaganden och svaromål i ärendet. Dessutom har vi genomfört ytterligare förhör och tillsammans med åklagaren bedömt hur vi ska gå vidare med förundersökningen, säger Simpanen.

Två åklagare kommer att hålla i ärendet, en från Mellersta Österbotten och en från Uleåborgs tingsrätt. Inom några månader går fallet till åtalsprövning.

Artikeln uppdaterad den 10.8 kl. 14.35 samt kl. 15.55

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten