Hoppa till huvudinnehåll

Första skoldagen lika pirrig för rektorn som för eleverna i Lojo

Rektor Monica Lemberg samtalar med eleven Ronja Loman vid ingången till Källhagens skola.
Ronja Loman och rektor Monica Lemberg är båda ivriga över att inleda det nya skolåret. Rektor Monica Lemberg samtalar med eleven Ronja Loman vid ingången till Källhagens skola. Bild: Yle/Nicole Hjelt monica lemberg,Virkby,Lojo

Lojo är först ute i år med skolstarten. Under onsdagsmorgonen (10.8) fylldes Källhagens skolas korridorer med ivriga elever. En som är minst lika nervös som eleverna inför skolåret är rektor Monica Lemberg.

- Jag tror nog att jag känner samma pirr som mina elever. Trots att jag jobbat i många år som rektor så börjar det alltid pirra i magen senast när jag stiger in i bilen på morgonen, men det är en bra sak, säger hon.

I år är det stundande skolåret extra spännande. Lemberg övergår nämligen från att ha haft ansvar för drygt 200 elever till nästan 450 då hon under läsåret 2016-2017 ska fungera som rektor för alla svenska skolor i Lojo.

Rektor Monica Lemberg utanför Källhagens skola.
Rektor Monica Lemberg ska fungera som rektor för Källhagens skola, Virkby gymnasium och årskurs 1-6 i Virkby och Solbrinkens skola. Rektor Monica Lemberg utanför Källhagens skola. Bild: Yle/Nicole Hjelt monica lemberg,Rektor

- Det blir ett spännande år med många förändringar, både gällande antalet skolor jag har hand om och den nya läroplanen som träder i kraft nu.

Mycket att lära sig

Lemberg är bekant med åttorna och niorna från tidigare, men bland de andra eleverna finns det många nya ansikten.

- Jag har lite bekantat mig med lågstadierna redan i fjol, så många av de eleverna är bekanta. Gymnasiet blir en utmanande bit. Vi har jobbat i samma skola så jag har en insikt i vad gymnasievärlden går ut på, men jag har också mycket att lära mig, konstaterar hon.

Lemberg säger att hon är tacksam över att hon har ett team av duktiga lärare.

En av kollegerna från lärarkollegiet är Berndt Schauman som undervisar i samhällslära och historia vid Virkby gymnasium. Gymnasiet finns under samma tak som Källhagens skola.

Historie- och samhällslärare Berndt Shauman i Virkby gymnasium.
Historie- och samhällslärare Berndt Schauman tycker att hans läroämnen går hand i hand med den nya läroplanen. Historie- och samhällslärare Berndt Shauman i Virkby gymnasium. Bild: Yle/Nicole Hjelt virkby gymnasium och källhagens skola

Han berättar att skolåret bjuder på spännande förändringar i och med den nya läroplanen.

- De värderingar som gymnasiet bygger på enligt den nya läroplanen, skulle jag säga att är nödvändiga i dagens samhälle. Man betonar mycket de studerandes färdigheter till olika typer av interaktion i samhället, och vilken roll gymnasiet spelar i att ge de färdigheterna.

Att studera historia är att ta del av en gemensam erfarenhet av hur ett samhälle fungerat, medan samhällsläran handlar om hur dagens samhälle fungerar. Mina läroämnen får därför stöd av den nya läroplanen.

Speciellt tydligt menar han att förändringarna kommer att synas i historia och samhällslära.

- Att studera historia är att ta del av en gemensam erfarenhet av hur ett samhälle fungerat, medan samhällsläran handlar om hur dagens samhälle fungerar. Mina läroämnen får därför stöd av den nya läroplanen, säger Schauman.

Förståelse för tvåspråkighet och språkminoriteter

I Virkby gymnasium har man satsat speciellt på samarbete över språkgränserna och på att skapa en djupare förståelse för tvåspråkighet. Det har man gjort till exempel med att göra projekt i samarbete med finskspråkiga elever från Lohjan yhteislyseon lukio.

I våras åkte några gymnasister till Nuckö gymnasium i Estland och bekantade sig med tvåspråkiga elever som har estniska och ryska som modersmål, och estlandsryska elever som har ryska som modersmål. I år ska studerandena från Estland besöka Virkby.

- Då fokuserar vi speciellt på hur det fungerar att vara en minoritet i samhället. Studerandena från Estland berättar om sin situation och vi jämför den med den finlandssvenska. De är mycket olika, berättar Schauman.

"Sjuorna ska komma och fråga om de inte vet"

För åttan Ronja Loman är det en lika spännande dag som för rektor Monica Lemberg. Loman säger att hon sett fram emot första skoldagen efter sommarlovet.

- Det känns jätteroligt att träffa klasskompisarna och att börja jobba igen efter att ha varit ledig så länge, förklarar hon.

Åttan Ronja Loman utanför Källhagens skola.
Ronja Loman har valt tre tillvalsämnen för i år. Åttan Ronja Loman utanför Källhagens skola. Bild: Yle/Nicole Hjelt källhagens skola,elever

Förutom att återse klasskompisarna är Loman ivrig över att äntligen få välja tillvalsämnen.

- Jag är spänd över hur det kommer att gå i de tillvalsämnen som jag har valt. Jag har valt naturvetenskap, huslig ekonomi med hygienpass och tyska, berättar hon.

De nya sjuorna vill hon råda att be om hjälp om de undrar över något.

- Man ska våga fråga de äldre om man till exempel inte hittar rätt klassrum eller funderar över något annat, försäkrar hon.

"Allt är annorlunda"

Tre av de sjuor som kan komma att vända sig till Loman för råd är Stella Karlberg, Carolina Alopaeus och Rebecca Siro.

De kommer alla tre från Sjundeå och ser fram emot att börja sjuan i Källhagens skola.

Sjuorna Stella Karlberg, Carolina Alopaeus och Rebecca Siro utanför Källhagens skola.
(fr.v.) Stella Karlberg, Carolina Alopaeus och Rebecca Siro har alla kommit till Virkby från Sjundeå. Sjuorna Stella Karlberg, Carolina Alopaeus och Rebecca Siro utanför Källhagens skola. Bild: Yle/Nicole Hjelt källhagens skola,Virkby

- Det är roligt men lite nervöst med en ny skola, säger Karlberg.

Alopaeus håller med.

- Lite nervöst är det. Vi har klassföreståndare och flera lärare istället för samma klasslärare i alla ämnen. Det kommer att kännas ovant, konstaterar hon.

Gården vid Källhagens skola och Virkby gymnasium.
Källhagens skola och Virby gymnasium huserar under samma tak. Gården vid Källhagens skola och Virkby gymnasium. Bild: Yle/Nicole Hjelt virkby gymnasium och källhagens skola,Lojo,Virkby,skolan (fenomen)

Siro menar att det är spännande att gå i skola med de äldre eleverna.

- Allt är egentligen annorlunda än i lågstadiet, säger hon.

Karlberg är osäker på om hon kommer att våga gå fram och prata med de äldre eleverna.

- Kanske jag säger något smått, kanske "hej", säger hon.

11.8.2016 6.29: Artikeln har uppdaterats med mera information om språkprojekten vid Virkby gymnasium.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland