Hoppa till huvudinnehåll

Gymnasieelever i Östnyland får understöd för att köpa datorer

Någon skriver på en dator
Arkivbild. Någon skriver på en dator Bild: CC0 datorer,bärbara datorer,Macbook

I alla gymnasier i Östnyland får eleverna något slags ekonomiskt understöd för att införskaffa egna bärbara datorer som krävs i studentskrivningarna.

Gymnasiestudier bli ovanligt dyra den här hösten. Kursböckerna förnyas i och med den nya läroplanen och det innebär att eleverna måste köpa en hel del böcker som nya.

Dessutom blir studentskrivningarna elektroniska och eleverna måste införskaffa bärbara datorer.

Kotka Svenska Samskola delar ut 300 euro till alla nya elever i höst för att de ska kunna införskaffa en egen bärbar dator. Lovisa har däremot bestämt sej för att köpa in en massa datorer för att sedan subventionera priset på dem till de nya eleverna, berättar rektorn för båda gymnasierna Anders Nordström.

- Lovisa köper in datorer och sedan får eleverna köpa en för ett subventionerat pris. Datorn blir sedan elevens egen.

För Lovisaeleverna kostar den subventionerade datorn cirka 350 euro. Eleverna kan också välja mellan att köpa en dator som skolan införskaffat till ett billigare pris eller välja att köpa en dator själv på egen bekostnad.

I Kotka är det inte staden som skaffar datorerna, utan eleverna får tillbaka 300 euro mot ett kvitto och de kan köpa vilken dator de vill.

- Datorn är ganska värdefull och eleverna är tvungna att skaffa en eftersom studentskrivningarna blir digitala från och med hösten. Det är bra att skolan kan komma emot där det är möjligt. Det är en fin gest, säger Nordström.

Sibbo och Borgå understöder också

Ann-Britt Nieminen är tillfällig rektor vid Sibbo gymnasium och hon säger att Sibbo subventioner datorerna med 100 euro per läsår.

- Vi har sen många år tillbaka ett system där vi understöder elevernas inköp av datorer. Det gäller alla elever som går i gymnasiet.

Rektor Monika Johansson vid Borgå gymnasium berättar att eleverna ska skaffa sina egna datorer precis i linje med studentexamensnämndens bestämmelser, och det är policyn i Borgå både i BoGy och i Linnankosken lukio.

Borgå gymnasium vintertid
BoGy kan från och med detta läsår erbjuda ett slags stipendium till alla ettor och tvåor. Borgå gymnasium vintertid Bild: YLE/Stefan Härus borgå gymnasium

- Hittills har vi inte kunnat understöda det här på något sätt men det kommer att lyckas i år.

Staden ska under det kommande läsåret erbjuda ett slags stipendium för alla gymnasieettor och -tvåor för att täcka en del av kostnaderna för en dator.

- Det gäller alla ettor och undantagsvis också tvåorna när det inte blev av i fjol. Det är de årskullarna som har mycket digitala prov.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland