Hoppa till huvudinnehåll

Hårda budgetförhandlingar inleds

Utsäde på traktorskopa
Jordbrukarnas svåra situation kommer med säkerhet upp under budgetförhandlingarna. Utsäde på traktorskopa Bild: Yle/Fredrika Sundén utsäde,traktorskopa,traktorer,jordbruk

Beredningen av statsbudgeten för år 2017 börjar på onsdag. Då inleds finansministeriets interna budgetförhandlingar. Spelrummet i årets budget bedöms vara litet. Regeringen hoppas kunna göra rejäla lättnader i beskattningen av förvärvsinkomster.

Förhandlingarna om statsbudgeten är ett spel som pågår på många plan. Ministerierna mäter sig mot varandra under ledning av Finansministeriet och regeringspartierna förhandlar sinsemellan och kommer vanligtvis överens.

Till slut kritiserar oppositionen budgeten och sedan röstar riksdagen.

Bytet på finansministerposten ger det hela ännu en dimension. Petteri Orpo, som både är ny finansminister och ordförande för Samlingspartiet, måste visa sig på styva linan inför det egna partifolket.

Olika åsikter om företagsskatt

I höstas blev det regeringskris då Centern och Samlingspartiet grälade om vårdreformen. Också nu finns det spänningar partierna emellan.

Det har i offentligheten munhuggits om hurudan skattepolitik regeringen borde ha gentemot företagen. Förhoppningen är att få fart på investeringarna.

Petteri Orpo.
Finansminister Petteri Orpo (Saml) sa redan nej till en investeringsreserv för företag. Petteri Orpo. Bild: All Over Press Petteri Orpo,Samlingspartiet

Riksdagsledamöter och intresseorganisationer för samtidigt fram det som ligger deras hjärta nära och kräver pengar i budget och tilläggsbudgetar.

Centerns riksdagsledamot Sirkka-Liisa Anttila tycker att regeringen borde hjälpa jordbrukarna. Hon vill att medel i tilläggsbudgeten styrs så att man kan sänka skatter och avgifter.

- Bränsleskatten och fastighetsskatten är möjligheter.

Mindre skatt på förvärvsinkomster

Samtidigt som budgetförhandlingarna kommer igång sitter politikerna och tjänstemännen och kalkylerar hur omfattande konkurrenskraftsavtalet blir.

Om de sista förhandlingarna lyckas blir det större skattelättnader. Om omfattningen når 90 procent har regeringen lovat skattelättnader på 515 miljoner euro i beskattningen av förvärvsinkomster.

I det stora hela ger finansministeriet inte förhandlarna mycket spelrum.

Någon stor stimulanspolitik kommer inte på fråga och överraskningarna i budgetförslaget väntas bli få.

Så här kommer budgeten till

Preliminär tidtabell för budgetförhandlingarna:

10.8 Finansministeriets interna budgetöverläggning inleds i Esbo

11.8 De interna förhandlingarna fortsätter i Helsingfors. Finansministern berättar efteråt om huvudlinjerna i finansministeriets budgetförslag

12.8 Finansministeriets förslag till statsbudget för 2017 offentliggörs

17–18.8 Finansministeriet förhandlar med de andra ministerierna i Helsingfors

31.8–1.9 Regeringens budgetförhandlingar i Helsingfors

19.9 Regeringens proposition om statsbudgeten behandlas av finansutskottet och statsrådet, varefter propositionen offentliggörs

Källa: Finansministeriet.