Hoppa till huvudinnehåll

Hippt att vara hjälpsam?

Frisör klipper hår
Frisör klipper hår Bild: sxc.hu hårklippning

Då frisör Linda Jäntti i söndags skrev ett inlägg på Facebook där hon lovade att gratis klippa håret på barn från mindre bemedlade familjer dröjde det inte länge förrän inlägget hade delats tusentals gånger.

På onsdagsförmiddagen hade inlägget delats långt över 3 000 gånger och hårsalongen är närapå fullbokad.

Men varför utföra arbete utan ersättning?

Kanske helt enkelt för att man mår bra av att hjälpa andra, tror Linda Jäntti.

Att klippa hår är ett sätt som jag kan hjälpa på.― Linda Jäntti

Jäntti säger till YleX att hon själv vet hur spännande skolstarten är och därför vill hon se till att alla barn får vara fina i håret när dagen kommer.

Idén föddes när Jäntti såg en grupp på Facebook där man erbjöd hjälp till fattiga familjer i Helsingfors. Hon gick till sin chef och föreslog en gratis hårklippningsdag och sedan skötte sociala medier resten.

– Jag är inte väldigt rik, så jag har inte möjlighet att till exempel donera pengar eller kläder. Att klippa hår är ett sätt som jag kan hjälpa på, säger Jäntti.

Hjälper företag att hjälpa andra

Ett annat fall av osjälvisk hjälpsamhet som under våren och sommaren fått mycket uppmärksamhet är Brother Christmas. Intresset för projektet vaknade när julbrodern en dag delade ut grillad korv till människor som stod och väntade i en brödkö.

Sedan dess har den anonyma välgöraren bland annat delat ut mat, telefoner och påskägg till mindre bemedlade familjer och skaffat fram konsertbiljetter till cancersjuka barn.

Brother Christmas förhoppning är att inspirera så många företag som möjligt att delta i hjälpandet.

– När jag sköter det praktiska, måste företagen inte själva förverkliga välgörenhetskampanjer. Det räcker att de deltar på ett sätt som de anser vara lämpligt. Människor som behöver hjälp tar kontakt med mig och sedan för jag deras önskemål vidare, förklarar Brother Christmas i en intervju med YleX.

Att hjälpa kan vara en hobby

Ibland kan man hjälpa till bara genom att erbjuda vänskap. När Sampo Keuramo som studerar samhällsvetenskap för ett par år sedan var på jakt efter en ny hobby snubblade han över en annons som efterlyste stödpersoner.

Det roligaste var att inse hur man med så lite besvär kan få sig själv och någon annan att må bra.― Sampo Keuramo

Han bestämde sig för att ge det en chans och det slutade med att han i ett års tid var stödperson för en tonåring. De gick bland annat på bio tillsammans och spelade badminton. Ett trevligt sätt att tillbringa sin fritid på, tycker Keuramo.

– Det roligaste var att inse hur man med så lite besvär kan få sig själv och någon annan att må bra. För mig var det också en stor insikt att frivilligverksamhet kan vara en hobby som vad som helst annat.

Läs också