Hoppa till huvudinnehåll

Jakten på ringduva inleds

Bild på jaktvapen.
Bild på jaktvapen. Bild: Yle jakt

I dag inleds jakten på ringduva. En jakt som inte kräver någon invecklad utrustning, men nog träffsäkerhet. David Bodbacka i Purmo vill ogärna missa duvjakten.

- Jag ska nog jaga duva i dag om jag bara hinner, säger David Bodbacka.

Stark stam

Det nya jaktåret började i år den 1 augusti och först ut är duvjakten. Stammen av ringduvor har vuxit sig stark och årligen skjuts över 200 000 ringduvor i Finland. Duva jagas i hela Europa och även i Finland har jakten på duva blivit mer populär.

- Det är intressant att jaga duvor, men man måste ha koll på var duvorna rör sig. Det ska finnas åtminstone 15 till 20 duvor i en flock där man jagar, säger Bodbacka.

Fåglarna jagas vid kanten av åkrar eller från skogsdungar i närheten av åkrarna. Duvorna söker sig till åkrar för att äta och ärter och liggsäd är favoritfödan.

- De söker sig gärna till åkrar med havre och ärtblandningar. Det är där man hittar dem, säger Bodbacka.

Ringduva
Ringduva Ringduva Bild: Andreas Trepte duvjakt

Kamouflage och lockfågel

För att jaga duvor krävs det inga båtar eller annan dyr utrustning. Man behöver inte heller ha hund. Jägaren håller sig gömd och duvorna lockas inom skjutavstånd med lockfåglar.

- Jag jagar utan hund och använder mig av bulvaner. Det gäller att komma tillräckligt nära duvorna. Med bulvan och kamouflagekläder så brukar det nog lyckas, säger David Bodbacka.

Men fullt så enkelt som det kanske låter är ändå inte duvjakten.

- Det gäller att vara en bra skytt för duvorna är mycket snabba. Men det är också intressant och utmanande, säger Bodbacka.

Sensommardelikatess på grillen

Men den jägare som är träffsäker nog kan avsluta grillsäsongen med en riktigt storstilad delikatess, grillade duvbröst. Finlands viltcentral tipsar om att man kan marinera duvbrösten i oljemarinad och servera dem med tunna, grillade skivor av zucchini.

- Duvbröst i gräddsås är en favorit. Jag brukar bryna köttet och sedan låta det puttra i grädde. Man kan gärna servera det med lingon- eller tranbärsgelé.

För den som lockas av duvjakt gäller det att passa på nu. Ringduvorna påbörjar sin flytt redan i september, så jakten är kort.