Hoppa till huvudinnehåll

Orpo lyfter fram jobben

Finansministeriets budgetöverläggningar i Esbo den 10 augusti 2016.
Finansministeriets budgetöverläggningar i Esbo i dag. Finansministeriets budgetöverläggningar i Esbo den 10 augusti 2016. Bild: All Over Press / Petteri Paalasmaa budgeter,Petteri Orpo,Finansministeriet (Finland),statsbudgeten,budgetförhandlingar

Finansminister Petteri Orpo (Saml) säger att den första dagen av ministeriets interna budgetöverläggningar gick i moll.

Vid en presskonferens om budgetförhandlingarna sade Orpo att den inhemska efterfrågan i Finland är på en bra nivå, men att Finland inte kan räkna med att utvecklingen i omvärlden ska bidra till att få Finlands exportberoende ekonomi på fötter.

- Siffrorna för USA:s ekonomi är inte de som man väntat sig, brexit kastar en viss skugga över euroområdets ekonomiska utsikter och världshandeln i största allmänhet är något kraftlös, ansåg Orpo.

Orpo sade att ytterligare nedskärningar inte är aktuella nu. Han efterlyste i stället målmedvetna åtgärder för att förbättra sysselsättningen och få till stånd en mera aktiverande sysselsättningspolitik.

Orpo framhöll att samhället använder över sex miljarder euro årligen på arbetslösheten. Han frågade sig hur ska de här pengarna ska kunna användas på ett mer aktiverande sätt än nu. Hur ska det bli möjligt för den som får arbetslöshetsstöd att studera eller starta företag?

Antalet lediga jobb har ökat redan länge, men samtidigt har vi hög arbetslöshet.― Finansminister Petteri Orpo

Det måste enligt ministern löna sig att ta emot jobb, även för en enda dag.

- Antalet lediga jobb har ökat redan länge, men samtidigt har vi hög arbetslöshet, säger Orpo.

Orpo säger att det är viktigt att ta itu med den här frågan, att fundera på hur man ska kunna motivera folk och hur det ska bli lönsamt att ta emot jobb för den som är arbetslös.

Om sysselsättningen inte stärks kommer nedskärningar att drabba välfärdssamhället, varnade Orpo.

Ministerierna förhandlar nästa vecka om budgeten och regeringens budgetmangling förs vid månadsskiftet.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes