Hoppa till huvudinnehåll

Pokémon Go väcker ilska i Kambodja

Pokemon Go-spelare
Pokémon Go Pokemon Go-spelare Bild: EPA Pokémon Go

Det populära mobilspelet Pokémon Go väcker ilska bland dem som överlevde Röda khmerernas skräckvälde i Kambodja. Spelet, som går ut på att man fångar digitala Pokémon-monster med sin mobiltelefon, lanserades i Kambodja i lördags.

Spelare har sedan dess flockats vid ett av de Röda khmerernas notoriska fängelser, Tuol Seng, som numera är ett museum över folkmordet i landet.

Upp till 15 000 människor dödades i fängelset under Röda khmertiden 1975-1979.

Enligt överlevarna är det respektlöst och en förolämpning mot offren att spela Pokémon där.

En del människor har också spelat Pokémon Go inne i fängelset och museet har nu vidtagit åtgärder för att stoppa människor från att spela.

Överlevarna kräver nu att fängelset ska tas bort från spelets karta.

Upp till två miljoner miste livet under Röda khmererna

Upp till två miljoner människor avrättades, torterades eller svalt ihjäl eller dog av tvångsarbete under Röda khmererna, som ville tömma landets städer för att införa en jordbruksekonomi där alla tvingades arbeta i ett stort förbund av kollektiva jordbruk.

Stadsinvånare tvingades att flytta ut på landsbygden. De som vägrade avrättades.

Pengar och religion avskaffades, skolor, fabriker och universitet stängdes. Alla politiska och medborgerliga rättigheter avskaffades.

Barn togs från sina föräldrar och placerades i separata tvångsarbetsläger.

Alla intellektuella och välutbildade ansågs vara emot Röda khmererna. Människor kunde avrättas bara för att de kunde tala eller skriva ett främmande språk eller bar glasögon.

Röda khmererna störtades av vietnamesiska styrkor år 1979. Men det var först i slutet av 90-talet som gruppen föll samman helt.

Den högste ledaren Pol Pot dog år 1998.

Inte första gången det klagas över Pokémon-spelare

Pokémon Go har orsakat en global hysteri bland spelare som har begett sig ut på gator med sina smarttelefoner för att fånga monster.

Och det är inte första gången som Pokémon Go-spelare har dykt upp vid känsliga, historiska platser.

Ett franskt minnesmärke över första världskriget, med lämningar efter 130 000 soldater, togs bort från spelet efter klagomål om spelare som samlades vid platsen.

Pokemon Go-förbud
På många ställen har förbud mot Pokémon Go-spelande införts Pokemon Go-förbud Bild: EPA Pokémon Go