Hoppa till huvudinnehåll

Renovering i Söderkulla skolcentrum blir klar i tid

Söderkulla skolcentrum tom gårdsplan
Söderkulla skolcentrum tom gårdsplan Bild: Yle/Hanna Sjöström Söderkulla,Sibbo,söderkulla skolcentrum

Under sommarlovet har Sibbo kommun gjort omfattande renoveringsarbeten i Söderkulla skolcentrums huvudbyggnad. B-delen och gymnastiksalen ska ännu renoveras, och en del elever får hålla till i tillfälliga lokaler.

I Söderkulla skolcentrum fungerar delvis finskspråkiga Sipoonlahden koulu och svenskspråkiga Söderkulla skola.

De renoveringsarbeten som kommunen hade planerat att göra under sommaren blir klara enligt tidtabellen.

Renoveringsarbetena har gjorts för att förbättra inomhusluften. När inomhusluften undersöktes i februari–april upptäcktes faktorer som försämrar inomhusluften i skolcentrets huvudbyggnad.

Under sommaren har skolbyggnadens A-del tätats. Också de lokaler som man planerade att renovera i B-delen under sommaren blir färdiga innan höstterminen börjar.

Tack vare tätningarna sipprar inte orenligheter från konstruktionerna in i inomhusluften. Lokalernas täthet har kontrollerats genom mätningar.

En del jobb återstår

Saneringen av yttertaket i C-delen och andra renoveringar av yttertaket blir färdiga innan höstterminen börjar.

Dessutom har ventilationskanalerna rengjorts grundligt. Ventilationen har bytts ut.

Under hösten fortsätter renoveringsarbetena i gymnastiksalen och de lokaler i B-delen som man inte hann få i skick under sommarlovet.

Arbetet på byggplatserna planeras och genomförs så att det inte orsakar någon fara eller störning för eleverna och skolan.

Tillfälliga lokaler för en del elever

Eleverna ska huvudsakligen hålla till i huvudbyggnaden medan renoveringen ännu pågår, men fem klasser och förskolan finns i tillfälliga lokaler.

Tre klasser från Sipoonlahden koulus enhet vid skolcentrumet flyttar till enheten på Fröken Miilis väg, och två klasser från Söderkulla skola flyttar till före detta Gesterby skola.

Söderkulla förskola flyttar till Vita Paviljongen, som ligger på Lärdomsvägen på andra sidan av parkeringsplatsen från skolbyggnadens håll sett.

På våren planerade man att Kungsvägens skolas före detta lokaler i Nickby skulle fungera som tillfälliga lokaler, men enligt vårdnadshavarnas önskemål lyckades man ordna tillfälliga lokaler i Söderkulla och Gesterby.