Hoppa till huvudinnehåll

Trumps vapenkommentar blåser upp storm av kritik

Republikanernas presidentkandidat Donald Trump den 21 Juli 2016.
Republikanernas presidentkandidat Donald Trump. Republikanernas presidentkandidat Donald Trump den 21 Juli 2016. Bild: EPA/SHAWN THEW Donald Trump,Trump,USA,presidentkandidat, Presidentvalet i USA 2016,Republikanska partiet

Demokraterna anklagar Trump för att uppmana till våld mot Clinton. Trump säger att han talade om vapenanhängarnas politiska makt.

Republikanernas presidentkandidat Donald Trump har hamnat i blåsväder igen.

Trump sade i ett tal på tisdagen att om hans rival Hillary Clinton skulle vinna presidentvalet i höst skulle hans anhängare ändå kunna stoppa henne genom att utöva sina vapenrättigheter.

Många tolkade det här som en uppmaning till att skjuta Clinton. Demokraterna anklagar Trump för att öppet uppmana till våld.

Trump: Menade politisk makt som vapenanhängare har

Det hela började med att Trump felaktigt påpekade att Clinton skulle vilja avskaffa den grundlagsstadgade rätten att bära vapen. Clinton har hela tiden sagt att hon försvarar rätten att bära vapen men att hon samtidigt vill ha striktare vapenlagar.

Trump fortsatte med att påpeka att Clinton skulle få nominera två domare till högsta domstolen.

- Förresten, om hon får välja sina domare finns det ingenting ni kan göra, gott folk. Fastän Second Amendment-människorna - kanske det finns, jag vet inte... Men det kommer att vara en hemsk dag, sade Trump inför sina anhängare i Wilmington i North Carolina.

Det är Second Amendment-paragrafen i grundlagen som tryggar rätten att bära vapen.

Kommentaren blåste omedelbart upp en storm av kritik, och #ProtectHillary blev snabbt en av de mest populära hashtaggarna på Twitter.

Trump själv tillbakavisar anklagelserna och beskyller medierna för att återigen ha misstolkat hans ord. Han säger att han talade om den politiska makt som vapenanhängare har.

Också den amerikanska vapenorganisationen NRA, National Rifle Association, kom till Trumps försvar.

Trumps kontroversiella uttalanden har redan orsakat en ökad klyfta inom det republikanska partiet, och en del republikaner har meddelat att de inte stöder Trump i presidentvalet.

Det amerikanska presidentvalet 2016