Hoppa till huvudinnehåll

200 ton korsord från Borgå till England

Kataloger trycks på Painoyhtymä
Den här maskinen sprutar ut kataloger. Kataloger trycks på Painoyhtymä Bild: Yle/Charlotte Vainio painoyhtymä

Tryckeriföretaget Painoyhtymä i Borgå har en lång historia. I den ryms allt från Harlequinböcker till estniska telefonkataloger och dessutom flera hundra ton engelska korsord.

Painoyhtymäs VD, Kim Koski, har varit med i företaget sedan han var ung. I dag sköter han allt från beställningar och investeringar, till att tömma papperslast. Semester har han tagit ut en dag det här året.

- Men veckosluten försöker jag hålla ledigt, åtminstone en dag, säger han.

Kim Koski på Painoyhtymä i Borgå
Kim Koski på Painoythymä i Borgå Kim Koski på Painoyhtymä i Borgå Bild: Yle/Charlotte Vainio laakopaino

Företagets historia är väldigt lång.

- Jag brukar säga att om någon vill göra en bok av den så trycker jag den, säger Koski.

Det var Kim Koskis far som på 1950-talet grundade Borgå tryckeri tillsammans med en vän. Där trycktes till exempel tidningen Uudenmaan Sanomat. För att trycka tidningen insåg man att det behövdes en speciell rotationsmaskin som på den tiden var väldigt sällsynt. Så föddes tanken på att samarbeta med ett annat tryckeri, i Lovisa.

Kim Koski på Painoyhtymä i Borgå
Tryckplåten till en kommande katalog Kim Koski på Painoyhtymä i Borgå Bild: Yle/Charlotte Vainio painoyhtymä
Kim Koski på Painoyhtymä i Borgå
Så här ska den vridas i rotationsmaskinen för att texten ska komma rätt Kim Koski på Painoyhtymä i Borgå Bild: Yle/Charlotte Vainio painoyhtymä

År 2005 slogs företagen ihop och all verksamhet flyttades till Borgå.

Internationella kataloger

När man i slutet av 1970-talet lade ner Uudenmaan Sanomat vände man blickarna utåt, mot exportmarknaden.

Företaget har en imponerande meritlista. På 1980-talet tryckte de till exempel alla Harlequinböcker som publicerades i Skandinavien. Det är också Painoyhtymä som trycker Pharmaca Fennica - den årliga läkemedelskatalogen.

- Förutom den inhemska läkemedelskatalogen gör vi också den motsvarande för Ryssland. Men vi trycker också Uzbekistans, Kazakstans och Vitrysslands läkemedelskataloger.

En av tryckerimaskinerna på Painoyhtymä i Borgå
Alla färgnyanser kommer från fyra färger En av tryckerimaskinerna på Painoyhtymä i Borgå Bild: Yle/Charlotte Vainio industri

Även telefonkataloger har varit en specialitet.

- Vi tryckte faktiskt Tallinns första telefonkatalagon år 1992. Och vi gjorde också Rigas första telefonkatalog 1993. Det är den där tjocka gråa där, säger Koski och pekar på en bok i den långa raden i bokhyllan.

På 1990-talet stod exporten för ungefär 90 procent av produktionen.

Engelska korsord

När den största katalogboomen var över sökte man nya marknader och gav sig in på korsordshäften exporterade till England. Engelska korsord har man sedan tryckt från mitten av 1990-talet.

- Vi leverar bara till England över 200 ton varje månad, säger Koski.

Även om majoriteten av produktionen är massproduktion på export trycker man alltifrån till visitkort till inhemska häften och böcker.

- Borgå medborgarinstituts katalog trycks här, säger Koski.

Kataloger redo att skeppas på Painoyhtymä
Tätt packade kataloger, redo för nya äventyr Kataloger redo att skeppas på Painoyhtymä Bild: Yle/Charlotte Vainio painoyhtymä

Framtidstro

Företaget har i nuläget 20 anställda och kör produktion i två skift. Målet är att svara på alla offertförfrågningar inom fyra timmar

Den grafiska branschen är tuff och konkurrensen i Finland är hård. Det är delvis därför som Painoyhtymä satsar så mycket på export. Men även om det finns många och stora utmaningar ser Kim Koski på framtiden med tillförsikt.

- Vi har investerat mycket det här året. Alla våra huvudmaskiner har bytts ut och vi håller att bygga nya maskiner för tillfället, så jo, vi tror på framtiden, säger Koski.