Hoppa till huvudinnehåll

ABC i Eurodance: K som i Leila K

Leila K på Hippodrome i London år 1989.
Leila K på Hippodrome i London år 1989. Leila K på Hippodrome i London år 1989. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Leila K,Eurodance

Mellan hennes genombrott och hennes introduktion till Swedish Music Hall of Fame ryms en hel del dramatik. Men en självklar medlem på listan över genrens storheter på ABC i Eurodance är hon ändå, svenska Leila K.

Vem?

Laila El Khalifi föddes 1971 i Göteborg och 22 år senare var hon Europas mest säljande kvinnliga artist.

År 2016 valdes hon in i Swedish Music Hall of Fame, men resan har innehållit några riktiga bottenskrap. Åren efter karriären har präglats av problem: alkoholism, hemlöshet och tid spenderat i fängelse.

År 2013 utkom boken “Historien om Leila K” av Petter Wallenberg. Ifjol stod hon igen på en scen som Leila K (även om hon mellan varven bytt artistnamn) på en hyllningskonsert till producenten Denniz Pop.

Vad?

Duon Rob’n’Raz upptäckte Leila K på en talangtävling 1989 och hade med henne första gången på spåret “Got to get” och hon figurerade också på några andra spår med duon och också inspelningar med Dr Alban.

Det blev sist och slutligen en dramatisk separation som förde in Leila K i rampljuset som singelartist under Denniz Pops vakande öga.

Första albumet “Carousel” bjöd på hitsinglarna “Open Sesame”, “Slow motion” och coverhitten “Ca Plane Pour Moi” och peaken musikalist nådde i och med andra albumet “Manic Panic”.

Singeln “Electric” nådde en andra plats i Finland och blev låten väldigt många utanför genrens absoluta fanbase minns och uppskattar.

Också “C’mon now” och “Rude Boy” fungerade väl på den finska marknaden, men småningom avtog produktionen i takt med att problemen eskalerade.

Varför?

Leila K har varit i rubrikerna under många långa år, dels tack vare hennes musikaliska bedrifter men också på grund av alla dramatik kring hennes väsen.

En äkta “drama queen” där berättelsen innehåller alla element - snabb etablering, mäktigt genombrott, förstörda relationer, ett rejält ras, totala bottenskrap och en slutlig legitimisering.

Och naturligtvis en hel del fantastiskt bra musik.

Enligt Jukka:

Det finns fler historier om Leila K´s leverne utanför scenen än vad det finns musikaliska framgångshistorier. Tyvärr. Leila K hade allt. Hon var begåvad, hade rätt attidtyd och hon fick jobba med duktiga producenter.
Hoppeligen får vi höra nya positiva nyheter om Leila i framtiden.

Enligt Antti:

När vi sitter i bilen, ännu 2016, vill äldre sonen väldigt ofta höra nummer 52 på en samligsplatta jag har i stereon. Det är låten “C’mon now” med Leila K. Svenskan med marokanska rötter var alltid något av en favorit för mig, basgångarna i “Slow Motion” lyckades förstöra ett och annat baselement under den tid vi själv sysslade med att ordna barndiscon.

Dessutom är det roligt att den tidiga splittringen mellan Rob’n’Raz och Leila K i tiderna gjorde gått för bägge parter - bandet blev sjukt mycket bättre och mer renodlat medan världen för en kort tid fick Leila K.

Nyfiken på mera Eurodance?

ABC i Eurodance är ett radioprogram som sänds fyra lördagar i augusti 2016.
Som redaktörer fungerar Antti Koivukangas och Jukka Isojoki.

ABC i Eurodance, A till I, lördag 6 augusti kl. 20.00 – 21.00
ABC i Eurodance, J till R, lördag 13 augusti kl. 20.00 – 21.00
ABC i Eurodance, S till Å, lördag 20 augusti kl. 20.00 – 21.00
ABC i Eurodance, Ö som i önska, lördag 27 augusti kl. 20.00 – 23.00

Programmen hittas också på Yle Arenan i efterskott.