Hoppa till huvudinnehåll

Avhandling: Finländarna bra på att dölja sin sorg

Gravljus
Gravljus Bild: YLE/Mira Myllyniemi begravning

Finländarnas sätt att sörja är temat för en doktorsavhandling som granskas inom kort. Finländarna döljer sin sorg och talar inte om den, säger religionsforskaren Mari Pulkkinen.

Sorg efter en anhörigs bortgång uppfattas ofta som ett tillfälligt sorgearbete, som man borde komma över så snabbt som möjligt. Men här borde man tänka om, säger hon.

- Sorg är en upplevelse som sätter livslånga spår, säger Pulkkinen. Det är inte så att sorgen nödvändigtvis måste övervinnas eller klaras av, säger hon.

Sorg är en rik erfarenhet

Vi behöver inte kämpa emot känslorna av sorg - de här känslorna är tvärtom mycket viktiga erfarenheter i människans liv, konstaterar Pulkkinen.

- Vi använder ofta begreppet sorgearbete som definierar sorgen som en dynamisk process, men sorgearbete är som begrepp för smalt för att beskriva sorgens hela omfattning. Sorgen ger både det förflutna och framtiden betydelse, säger Pulkkinen.

Sörjande önskar mer stöd

Hon har i sin forskning också kommit fram till att den sörjande ofta önskar mer deltagande och medkänsla än vad de vågar ge uttryck för.

- Vi medmänniskor har nog en usel förmåga att möta sörjande på rätt sätt, säger Pulkkinen.

Avhandlingen granskas vid den humanistiska fakulteten vid Helsingfors Universitet den 17 augusti.