Hoppa till huvudinnehåll

Bastuyoga och gym - samarbete ger nya träningsmöjligheter för Åbostuderande

Folk som tränar på spinninglektion.
Spinninglektion i Åbo universitets motionssal Sport Sirkka. Folk som tränar på spinninglektion. Bild: Yle/ Nora Engström spinning (idrott),träning,motion

Studerande i Åbo erbjuds helt nya möjligheter att träna för en billig peng från och med i höst. Stadens yrkeshögskolor och universitet har inlett ett samarbete kring motionsverksamheten, Sport Campus Turku, och utbudet av gym och ledda motionstimmar ökar nu märkbart.

Med i samarbetet är bland annat Åbo Akademi, Åbo universitet, yrkeshögskolan Novia och Åbo yrkeshögskola. Nu kan stadens cirka 35 000 högskolestuderande träna tillsammans. Träningsmöjligheterna gäller också personalen på högskolorna.

"Bra med fler gym"

- Jag tror att det är ganska välkommet vid Åbo Akademi. Det har varit en brist på gym. Nu blir det fem gym som vi kan gå på, säger Anton Norrback som studerar offentlig förvaltning vid ÅA.

Studerande Anton Norrback
Anton Norrback Studerande Anton Norrback Bild: Yle/ Olga Pihlman sport campus turku

Norrback tror att det är främst ledda motionstimmar, såsom spinning och danstimmar, som studerande saknar.

- Mina kompisar går mest på gym. Så det kan hända att de prövar de här andra gymmen nu, fortsätter Norrback.

Billigt och brett utbud

Variationen av timmar och motionsformer är stort nu när högskolorna slår sina påsar ihop. Antalet gym som studerande kan besöka blir alltså fem och mängden ledda motionstimmar är kring 100 per vecka. Det erbjuds spinning, dans, bastuyoga, vattengymnastik och löpgrupper.

Meningen är också att lyssna på studenterna önskemål och följa med vilka motionsformer som är populära, berättar projektkoordinator Joonas Niemi.

Projektkoordinator Joonas Niemi, Sport Campus Turku
Joonas Niemi, som också leder motionstimmar för studerande Projektkoordinator Joonas Niemi, Sport Campus Turku Bild: Yle/ Olga Pihlman sport campus turku

- Vi satsar på att motionsställena är nära studenterna och att utbudet är så brett som möjligt. Dessutom ska det vara billigt. Avgiften är 60 euro i året och med den summan kan man utnyttja all den här servicen. Priset är en viktig fråga för studerande, konstaterar Niemi.

Motion hjälper att koppla av

För många studerande erbjuder samarbetet alltså helt nya möjligheter att motionera.

- Det har en väldigt stor betydelse för Novias studerande. Vi har haft ett samarbete med Åbo Akademi och har haft ett visst utbud, men nu öppnas alla möjligheter då fyra högskolor är med, säger Örjan Andersson, rektor för Novia.

Rektor Örjan Andersson
Örjan Andersson Rektor Örjan Andersson Bild: Yle/ Olga Pihlman örjan andersson

Andersson hoppas att studentera tar tillfälle i akt och utnyttjar servicen. Motion är ett bra sätt att koppla av.

- Det är oerhört viktigt för mig. Jag har ett jobb som är tidvis mycket stressigt. Jag motionerar fyra till fem gånger i veckan och jag behöver det verkligen. Det är ett sätt att varva ner efter en hektiskt dag, fortsätter Andersson.